Sagoöns dagisbarn leker i sagoskog - men för en del Åboföräldrar är ön på fel ställe
Efter flera år av utrymmesbrist i Braheskolans dagsvårdsenhet har Åbo stad nu öppnat en ny dagvårdsfilial, Sagoön i Hirvensalo.
- Det finns ännu lite kö, men alla har nog fått plats inom stadens daghem. Det är nästan bara här som det finns lediga platser längre, säger dagvårdsenhetschef Karola Kojo vid Braheskolan och Sagoön.
Dagvårdskön handlar om familjer som önskar få en dagisplats i september eller senare i höst, eller som önskar byta daghem, och därför lever situationen hela tiden.
Sagoön är särskilt tänkt för de svensk- och tvåspråkiga familjer som bor på Åbos öar Hirvensalo, Satava och Kakskerta.
Behovet var stort, men få platser är fyllda
- Det var många föräldrar som påpekat att det inte fanns något daghem på Hirvensalo. Vi har ganska länge sökt en lämplig plats, och så plötsligt öppnade sig den här möjligheten, berättar servicechef Hanna Karlsson inom Åbos svenskspråkiga fostran och undervisning.
Invånarantalet på öarna väntas öka avsevärt de närmaste åren, efter att Åbo stadsfullmäktige i fjol godkände planerna på en ny bro till Hirvensalo och bostäder för upp till 15 000 nya invånare.
Men än så länge är bara 10 av de 30 platserna på Sagoöns dagis fyllda.
- Beslutet om daghemmet fattades så snabbt att vi inte har hunnit marknadsföra oss. Jag tror att alla föräldrar inte vet om att vi finns här på Hirvensalo, funderar Kojo.
Mentalt en lång väg till Hirvensalo
Trycket har varit mycket större på daghemmen på Åbos fastland, och särskilt till Braheskolans daghem. Många familjer som hade önskat en plats där, blev anvisade till andra daghem, men för alla känns Sagoön inte lockande.
För trots att Sagoön inte är längre än cirka 3,5 kilometer från Braheskolan, är det mentalt en lång väg att åka ut till Hirvensalo.
För många familjer ligger arbetsplatserna åt motsatta hållet, och i rusningstrafik kan det vara långa köer över Hirvensalobron, den enda bron till och från Åbos öar.
Miljön och naturen är viktiga för daghemmet
- Fördelarna med det här är att det är en liten enhet och det är nära till naturen, säger Kojo.
Därför är dagisbarnen mycket utomhus, på lekplatsen på gården, men också bland äppelträden på ängen och i sagoskogen bredvid.
- Vi ska göra utflykter i skogarna runtomkring och till slalombacken, för att åka pulka och sådant. Det är sådant som vi upptäcker tillsammans med barnen och ser vad de är intresserade av, förklarar barnträdgårdslärare Maria Huldin på Sagoön.