Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hundar misstänks ha dödat vitkindade gäss vid Tölöviken - flera gåsungar har hittats med bitskador

Från 2019
4 vitkindade gäss på en strand.
Bildtext Vitkindad gås.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Vid Tölöviken i Helsingfors har flera vitkindade gåsungar hittats döda den senaste tiden. Gåsungarna har hittats med bitskador och privatpersoner misstänker nu att fåglarna har blivit bitna av hundar. Stadsmiljösektorn uppmanar allmänheten att alltid göra brottsanmälan om man misstänker djurskyddsbrott.

Det var på söndag morgon som Susanne Jacobson var ute på joggingrunda vid Tölöviken när hon fick syn på en avliden gåsunge.

- Det fanns inga spår av att ett djur skulle ha försökt äta upp den, så det var troligtvis inte ett rovdjur som hade attackerat gåsungen, säger hon.

Tillsammans med en kompis skickade hon den döda gåsungen till Livsmedelsverket för undersökning.

Tre vitkindade gäss på en gräsmatta.
Bildtext Vissa ger smeknamn åt gässen.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Jacobson berättar att hennes kompis tidigare i juli hittat fyra stycken döda gåsungar i området. Även de hade skickats för undersökning till Livsmedelsverket.

Resultaten visade att det rörde sig om bitskador från ett djur.

- Samtliga gåsungar har haft spår av djurbett men har inte blivit uppätna, vilket tyder på att det inte är ett rovdjur som varit i farten.

- Det här är väldigt sorgligt för det är många här som tycker om gässen. Folk har till och med namngett vissa av dem, säger hon.

Utlåtandet från Livsmedelsverket angående ungen som Jacobson hittade i söndags har inte ännu kommit, men hon misstänker att det kan röra sig om hundbett baserat på skadorna.

- Jag har själv sett människor låta sina hundar springa lösa och attackera gässen här, säger hon.

Stadsmiljösektorn: Viktigt att kontakta polisen

Vid Stadsmiljösektorn har det kommit in flera anmälningar om gåsungarna. Miljöinspektör Raimo Pakarinen säger att oroliga invånare har hört av sig via e-post och sociala medier.

Han säger att man inte ska tveka att göra brottsanmälan till polisen om man misstänker illdåd.

- Jag skulle önska att man alltid gör en anmälan direkt till polisen om man tror att det rör sig om ett djurskyddsbrott.

Pakarinen menar att det lönar sig att så snabbt som möjligt kontakta polisen, medan brottet är färskt.

- Om folk hör av sig till oss följande dag och vill att vi vidtar åtgärder, så kan det redan vara för sent.

- Vi kan inte utföra egna undersökningar eller agera som mellanhand. Om det gäller brott är det alltid ett polisärende, säger Pakarinen.

Diskussion om artikeln