Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det gamla pumphuset i Ådalen i Nickby kan snart få ny ägare

Från 2019
Ett gammalt kvadratformat hus med graffiti på väggarna.
Bildtext Det gamla pumphuset har stått tomt en längre tid. Huset har under den tiden haft oönskat besök som bland annat har målat på väggarna både inne och ute.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Nere vid ån i Sibbo Ådalen står det ett beigefärgat hus med dörren på glänt. Det är det gamla pumphuset som under en lång tid har stått tomt. Snart kan det bli ändring på det.

Det kvadratformade huset i tre våningar ser övergivet ut. Fasaden skvallrar om att huset inte har varit i användning på flera år. Den beigefärgade fasaden har svartnat och graffitimålningar täcker nedre delen av huset.

Dörren står på vid gavel när Yle Östnyland besöker det gamla pumphuset. Juha Pohjonen, lokalservicechef på Sibbo kommun, är medveten om saken och berättar att det troligen är ungdomar som har varit i farten.

En vägg full med graffiti.
Bildtext En del fönster är ännu övertäckta med träskivor. Väggarna inne i huset är övertäckta med graffiti målningar. På golvet ligger även ett nerrivet batteri.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Det här är ett beklagligt problem som uppstår när hus blir utan daglig användning. Vi har försökt minska på olovlig vistelse i huset genom att byta lås och täppa till fönstren.

Sibbo kommun äger huset men har inte på flera år haft användning för huset. Huset blev klart 1914 och byggdes för sjukhuset bruk. Nu har huset stått tomt en längre tid men snart kan det bli ändring på det.

En speciell plats i Sibbobornas hjärtan

Det gamla pumphuset ligger vid Nickbyvägen alldeles in till ån. Pohjonen berättar att den centrala platsen gör huset speciell.

- Huset syns väl och är ganska ståtligt. Huset är välkänt bland Sibboborna vilket gör det viktigt. Huset har en speciell plats i deras hjärtan, säger Pohjonen.

På grund av det här uppstod tanken om att låta en extern aktör ta över huset för att erbjuda någon typ av service till kommuninvånarna.

- Vi ville hitta en extern aktör som skulle ta huset som sin hjärtesak och göra det till en plats som skulle kunna betjäna kommuninvånarna.

Ett gammalt kvadratformat hus vid ån i Sibbo.
Bildtext Det gamla pumphuset ligger på en central plats vid Nickbyvägen och alldeles intill ån. Huset säljs tillsammans med ett markområde.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

I december förra året fattade tekniska utskottet beslut om att sälja det gamla pumphuset. Fram till slutet av juli i år hade intressenter tid på sig att lämna in ett erbjudande på huset.

I erbjudandet skulle framgå intressentens idé med huset och innehålla en trovärdig berättelse om hur man tänker genomföra idén. Viktigast av allt var ändå att berätta om vad huset ska användas till.

- Det viktigaste är såklart syftet och hur man tänker använda byggnaden för att den ska tjäna kommunen bäst. Är det då ett café eller en restaurang eller något annat, säger Pohjonen.

Ny ägare inom snar framtid

Väggarna inne i huset är fulla med graffitimålningar och allt som är löst har söndrats eller förstörts. Huset är i dåligt skick och kräver en total sanering.

Man får dock inte renovera hur som helst. Huset skyddas med en del begränsningar och huset får inte rivas. Dessutom står huset på ett område som kan drabbas av översvämningar.

En trappuppgång med graffiti på väggarna.
Bildtext Huset får inte rivas och området skyddas av en hel del regler.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Trots detta har kommunen fått in erbjudanden på huset. De ska
tekniska utskottet gå igenom vid sitt möte i mitten på september.

Ifall utskottet godkänner något erbjudande så kommer det ändå att dröja en tid innan något synligt händer vid pumphuset.

- En hel del lov måste sökas innan man kan slå hammaren mot väggen. Jag skulle tippa att man kan börja se något om ett år, säger Pohjonen.

Pohjonen hoppas att Sibboborna stöder den aktör som möjligen blir verksam i det gamla pumphuset.

- Jag tror att den aktör som blir verksam där aktivt önskar att Sibboborna vill använda de tjänster som blir verksamma där så att aktören får verksamheten att rulla.

20.8.2019: Café Saltbodan brann i Lovisa

20:49

Diskussion om artikeln