Så här ska Borgåbarnen röra på sig på 2020-talet: Bättre samarbete mellan skola, dagis och idrottsföreningar kan tända motionsgnistan
Borgå stad jobbar på det nya idrottsprogrammet för 2020-talet, "Idrott och motion med Borgåmått!" som ska få både vuxna och barn att röra på sig mer.
På måndagen ordnades den första av fem workshoppar där invånare, föreningar och andra intresserade får vara med och bolla idéer.
Under måndagen var fokus på barn under 12 år och ett fyrtiotal personer som representerade föreningar, daghem och skolor hade samlats i Konstfabriken.
"Idrott och motion med Borgåmått!" - idrottsprogram för 2020-talet
- Det är otroligt viktigt att föra diskussion om hur vi får barnen att röra på sig, säger Markus Broman som är ordförande i fotbollsföreningen FC Futura juniorit.
Både han och kollegan Emil Vaara, som är träningschef i föreningen, deltar i dagens workshop.
Samarbete och lokaler
Enligt Broman skulle det vara viktigt att få vuxna med i verksamheten, men också att få med förskolebarn redan i ett tidigare skede.
- En konkret grej är att ha mera samarbete mellan skolor och föreningar. Man skulle kunna ha morgonträning och få olika föreningar att ställa upp. Men jag tror inte att det är nyckeln, utan initiativet att själv gå och röra på sig behövs, säger Broman.
- Samarbetet mellan föreningarna, skolor och daghem är en sak som vi klart behöver göra bättre, säger Emil Vaara.
Han nämner klubbverksamhet som ett sätt att få barn intresserade av idrott.
- Det behöver inte vara blodigt allvar alltid, utan det kan vara bara för att tända gnistan att röra på sig på fritiden, säger Vaara.
Han nämner samma sak som andra föreningsaktiva sagt i stadens enkät från i fjol: det behövs fler träningslokaler.
- På vintern skulle vi behöva bättre platser att spela på. Vi skulle behöva en fullstor fotbollsplan då också, säger Vaara.
Många idéer
Endast tjugo procent av barnen under skolåldern uppfyller rekommendationerna för hälsomotion, enligt en utredning som staden låtit göra 2018.
Enligt rekommendationer av Undervisnings- och kulturministeriet ska barn under skolåldern röra på sig minst tre timmar per dag. Det behöver inte vara ledd idrott, det räcker bra med att leka, klättra och springa ute på gården.
Av barnen i grundskoleåldern är det cirka 30 procent som rör på sig tillräckligt, men i tonåren sjunker aktiviteten igen.
Under måndagens workshop delades deltagarna in i grupper som turvis fick fundera på olika sätt att både förbättra barns förutsättningar för att röra på sig samt uppmuntra barn att röra på sig.
Här under hittar du några exempel på olika lösningar som föreslogs:
Så här kan vi få barn att röra på sig mera
- Den största utmaningen när det gäller barn under 12 år är att många föräldrar tror att barnen rör på sig tillräckligt, medan enkäten visar att det bara är 20 procent av barnen som gör det, säger Per Högström som är chef för idrottstjänsterna i Borgå.
Han hoppas på att få goda kommentarer och förbättringsförslag också under de kommande workshopparna.
- Vi sammanställer dem så att vi får en gemensam behandling i bildningsnämnden och strävar efter att få dem med i investeringsplanen som behandlas i mitten av september, säger Högström.
Alla ska delta
Efter det kan det ta ytterligare lite tid innan idrottsprogrammet är redo att tas i bruk. Idrottsprogrammet för 2020-talet berör inte bara stadens idrottstjänster.
- Det här gäller alla: skolor, daghem, planläggning, kommunteknik med lättrafikleder och föräldrar, säger Högström.
Med gemensamma ansträngningar ska man få Borgåborna att röra på sig med Borgåmått.
Att kunna upprätthålla ungdomarnas idrottsintresse också efter nionde klass är en av de viktigaste frågorna, enligt Högström.
Det ska ungdomar, ungdomsfullmäktigeledamöter, föreningsmedlemmar och skolpersonal diskutera i tisdagens workshop.
