Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sudans ex-president al-Bashir inför rätta: "Fick 90 miljoner dollar av saudiska kungafamiljen"

Från 2019
Sudans ex-president och en soldat står i den åtalades bur i en rättegång.
Bildtext Omar al-Bashir vid rättegången 19 augusti 2019.
Bild: EPA-EFE

Efter nästan 30 år vid makten störtades presidenten Omar al-Bashir i april. Nu åtalas han för korruption efter att åtskilliga miljoner i kontanter hittades i hans hem. Amnesty International önskar ändå att rättegången inte ska stjäla för mycket fokus från al-Bashirs krigsförbrytelser.

Med tung säkerhetseskort anlände Omar al-Bashir på måndagen till en domstol i Khartoum för den första dagen i korruptionsmålet mot honom.

Enligt åklagaren rör åtalet mot al-Bashir olagligt innehav av utländsk valuta och olagligt mottagande av gåva.

Kort efter att al-Bashir störtades i april, påträffades stora mängder sedlar i olika valutor gömda i spannmålssäckar i hans hem.

Under rättegången på måndagen redogjorde åklagaren för pengarnas ursprung. al-Bashir ska i förhör ha uppgett att han ska ha fått uppemot 90 miljoner dollar av det saudiska kungahuset.

Pengarna ska inte ha ingått i statsbudgeten och al-Bashir ska ensam ha förfogat över dem.

al-Bashir hävdade under rättegången att pengarna är växlade och konsumerade, och att han varken minns eller har dokumentation för hur dessa förlopp har sett ut.

En process av många

Korruptionsmålet mot al-Bashir är långt ifrån den enda processen mot honom. Efter att han störtades uppgav landets chefsåklagare i maj att åtal hade väckts mot al-Bashir med anledning av dödsfall bland demonstranter, under vårens demonstrationer mot hans regim.

Dessutom sade sig åklagarna vilja förhöra honom angående misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism.

Människorättsorganisationen Amnesty International ser korruptionsmålet mot al-Bashir som ett steg i rätt riktning för att ställa honom till svars, men hoppas att målet inte ska stjäla för mycket uppmärksamhet från de tyngre brottsmisstankarna mot honom.

Den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag har i flera år begärt al-Bashir utlämnad för hans misstänkta krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och delaktighet i folkmord.

Tills vidare är det däremot oklart hur övergångsrådet, som snart ska ta över makten i landet, förhåller sig till frågan om att utlämna al-Bashir.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln