Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst tre döda då syriska stridsplan angrep turkisk konvoj i norra Syrien

Från 2019
Uppdaterad 20.08.2019 09:32.
En turkisk militärkonvoj i Syrien på väg mot provinsen Idlib
Bildtext En turkisk militärkonvoj i Syrien på väg mot provinsen Idlib
Bild: EPA-EFE/Yahya Nemah

Åtminstone tre civila dödades och 12 skadades då en turkisk militärkonvoj utsattes för en flygattack i norra Syrien i går kväll. Det var syriska stridsplan som angrep konvojen som är på väg mot frontlinjen i provinsen Idlib.

Turkiet anklagar också Ryssland för attacken eftersom ryssarna lär ha varit medvetna om att konvojen var på väg från gränsen mot Idlib,
där Turkiet stöder lokala rebeller medan Syrien anklagar turkarna för att stöda terrorister.

Turkiet har styrkor i Idlib enligt avtal med både Ryssland och USA, men Syrien motsätter sig den turkiska närvaron i landet.

Statliga medier i Syrien anklagar Turkiet för krigshandlingar då det undsätter rebeller som belägras av regeringsstyrkor i staden Khan Sheikhoun som har kontrollerats av rebeller sedan år 2014.

Khan Sheikhoun utsattes för två år sedan för attacker med kemiska vapen som misstänks ha utförts av syriska eller ryska styrkor.

Syriska styrkor trängde på måndagen in i stadens utkanter och under tisdag morgon flöt det in rapporter om att rebellerna var på väg att retirera både från Khan Sheikhoun och från sina återstående baser i grannprovinsen Hama, som också hotas av offensiven.

Regeringsstyrkor har också tagit kontrollen över en landsväg norr om staden vilket förhindrade turkarna från att nå Khan Sheikhoun.

Hundratusentals flyr undan strider

Turkiet och Ryssland har förhandlat om ett eldupphör i norra Syrien men det har inte lyckats och nu hotas de turkiska ställningarna i provinsen som gränsar till Turkiet.

Idlib är den sista provinsen i Syrien som till största delen kontrolleras av rebeller. Den syriska armén inledde sin offensiv i april med ryskt stöd i ett nytt försök att erövra hela provinsen.

- Vi stöder den syriska arméns försök att göra slut på terroristhotet, konstaterade Rysslands president Vladimir Putin på måndag.

Minst 500 civila har dödats under offensiven och hundratusentals människor har tvingats fly från sina hem, uppger FN-observatörer.

Utländska biståndsarbetare i Idlib säger att flera städer och byar samt flyktingläger i området kring Khan Sheikhoun bombades på måndagen och att minst 12 civila dödades.

Bland andra USA, Frankrike och FN har krävt ett omedelbart slut på striderna och flygattackerna mot civila.

Syriska flyktingar i Turkiet protesterar mot den syriska arméoffensiven i Idlib
Bildtext Syriska flyktingar i Turkiet protesterar mot den syriska arméoffensiven i Idlib
Bild: EPA-EFE/STR

Det finns nu omkring 3,6 miljoner syriska flyktingar i Turkiet och motståndet mot dem bland vanliga turkar har ökat dramatiskt i och med ökande ekonomiska problem i Turkiet.

Nu finns det dessutom en stor risk att striderna i Idlib skapar en ny flyktingvåg till Turkiet. Det finns omkring 3 miljoner människor i Idlib, många av dem har flytt till området från andra krigsdrabbade provinser i Syrien.

Regeringen i Ankara har därför trappat upp sina ansträngningar att bilda ett tillräckligt tryggt skyddsområde för att flyktingarna skall kunna omplaceras från Turkiet till hemlandet Syrien.

Det planerade skyddsområdet som man har kommit överens om med USA och Ryssland, skulle delvis ligga i kurdkontrollerade områden, men kurderna är fast beslutna att kämpa mot turkarna med alla medel som de har.

Källor:AFP, Reuters

Diskussion om artikeln