Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norden ska bli den mest hållbara regionen i världen - statsministrar och vd-nätverk möttes i Reykjavik i dag för att diskutera klimatåtgärder

Från 2019
Uppdaterad 20.08.2019 20:24.
Statsministrarna från Norge Erna Solberg, Danmark Mette Frederiksen, Sverige Stefan Löfven, Finland Antti Rinne och Island Katrin Jakobsdottir samt regeringschefen för Grönland Kim Kielsen hörde till dem som träffades i Reykjavik på tisdag.
Bildtext Statsministrarna från Norge Erna Solberg, Danmark Mette Frederiksen, Sverige Stefan Löfven, Finland Antti Rinne och Island Katrin Jakobsdottir samt regeringschefen för Grönland Kim Kielsen hörde till dem som träffades i Reykjavik på tisdag.
Bild: Lehtikuva

De nordiska länderna har skrivit på en klimatdeklaration om att bli den mest hållbara regionen i världen. För det här krävs ett starkt samarbete med den privata sektorn, säger ministrarna som också mötte företagsrepresentanter i dag i Reykjavik.

Ett nätverk av verkställande direktörer som representerar 14 nordiska företag har mött de nordiska statsministrarna i Reykjavik i dag. Det är klimatåtgärderna som stått i fokus på de nordiska statsministrarnas sommarmöte och när Norden ska bli den mest hållbara regionen i världen måste också den privata sektorn vara med i förändringsarbetet, poängterar ministrarna.

Deklarationen som ministrarna skrev på i dag bygger vidare på den deklaration som de nordiska miljöministrarna skrev på i Helsingfors i januari, säger Antti Rinne.

Men i dag var också nätverket med fjorton stora nordiska företag med om visionen.

- Jag är glad att se så många företagsrepresentanter involverade för att nå klimatmålen och arbeta för hållbarhet, säger Antti Rinne. Vi måste se till att alla är med ombord och ingen lämnas utanför.

- Handlingar är starkare än ord och jag är säker på att vi kommer att visa upp konkreta åtgärder de närmaste åren, sade Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, och Danmarks statsminister Mette Frederiksen fyllde i:

- Resten av världen ser Norden som en inspiration.

Klimatarbetet "en överlevnadsfråga" för företagen

Företagsnätverket som möttes med ministrarna i dag heter Nordic CEO:s for a sustainable future och är ett vd-nätverk som representerar 14 nordiska företag, bland annat Telia, Nokia och SOS. Nätverket har bestämt att samarbeta kring att nå FN:s hållbarhetsmål, som till stor del består av arbete för att bekämpa klimatförändringen.

Företagens budskap till staterna i dag var att den offentliga sektorn måste visa vägen själv.

- Det gäller till exempel att sätta krav på leverantörer som vill göra affärer med statliga verksamheter och företag, säger Johan Dennelind, vd för Telia.

Staten och den offentliga sektorn borde alltså ställa högre klimatkrav i sina offentliga upphandlingar, på de företag och leverantörer som säljer tjänster och varor till staten.

Dessutom är företagen förstås ute efter incitament som belönar de företag som jobbar för att bekämpa klimatförändringen.

- Det är ju skillnad på incitament och reglering, vi förespråkar ju starkt incitament för dem som faktiskt gör rätt saker för att uppnå klimatmålen. Då tror jag man snabbar på utvecklingen
och att det är fler företag som kliver på tåget, säger Dennelind.

Är du hoppfull att det blir stora förändringar nu?
- Ja, steg för steg. Vi ser ju att det är fler som förstår att det här är inte bara nånting man måste göra, som man vill göra nu
utan det kommer att vara ett krav från investerare, ett krav från samhället, ett krav från kunder. Så gör vi inte det rätta som företag så tror inte jag att vi finns kvar, utan det är en överlevnadsfråga för företaget.

Samarbete också mellan Norden och Tyskland

De nordiska statsministrarna möttes också under dagen för en arbetslunch tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Merkel var bjuden till de nordiska ministrarnas årliga möte som årets hedersgäst.

Resultatet av mötet med Merkel är att de nordiska länderna och Tyskland ska bilda en gemensam plattform för att samarbeta kring klimatfrågan, men också kring andra politiska angelägenheter och ekonomiska frågor.

- Vi har en gemensam värdegrund, säger statsminister Antti Rinne.

Diskussion om artikeln