Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

4 mätstationer tystnade efter raketolycka i Ryssland

Från 2019
Uppdaterad 20.08.2019 16:32.
Explosion i Ryssland 5.8.2019 i en ammunitionsdepå i Krasnojarsk.
Bildtext Explosioner inträffade vid en militär testanläggning i början av augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fyra av den internationella organisationen CTBTO:s ryska mätstationer av radioaktiv strålning har slutat fungera efter raketolyckan i nordvästra Ryssland.

Det här har ökat misstankarna om att den ryska regeringen skulle försöka begränsa bevismaterial gällande olyckan.

Raketolyckan där fem ryska kärnkraftsexperter omkom, ägde rum vid en militär testanläggning i början av augusti. Två dagar senare slutade de två närmaste mätstationerna fungera och strax därefter ytterligare två stationer.

Det finns motstridiga uppgifter om det förekommer några strålningsrisker efter olyckan. Ryska myndigheter uppger att det inte gör det.

Karta över västra Ryssland med städerna Archangelsk, Helsingfors och Moskva utmärkta. Archangelsk i rött, de två övriga i blått.
Bildtext Raketolyckan inträffade i Archangelskregionen den 8 augusti.

Information förmedlas till CTBTO på frivillig basis

CTBTO övervakar kärnvapentester världen över med hjälp av mer än 300 mätstationer. Organisationens mätstationer i Ryssland hanteras av det ryska försvarsministeriet.

Försvarsministeriet har inte kommenterat fallet och de ryska myndigheterna hänvisar till kommunikations- och nätverksproblem kring CTBTO:s mätstationer i landet.

Enligt myndigheter är Rysslands val att förmedla information till mätstationerna frivilligt och CTBTO har ingenting med raketolyckan att göra.

Källor: Reuters, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln