Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Budgivningen på gamla stadshuset i Ekenäs har kommit igång – ingen vill säga hur mycket Raseborgs stad hoppas få för den pampiga byggnaden

Från 2019
Ett långt bord i ett rum med tavlor på väggen.
Bildtext Familjemiddag i det här rummet? Gamla stadshuset i Ekenäs söker ny ägare.
Bild: Petra Thilman / Yle

Det gamla stadshuset på Kungsgatan mitt i Ekenäs verkar intressera flera spekulanter. Från Raseborgs stads sida är man förtegen om hur mycket man vill ha för det cirka 900 kvadratmeter stora huset.

Budgivningen som sker via en nätauktion, pågår åtminstone till den 18 oktober.

- Det är roligt att det finns ett intresse för huset, säger mätningschef Roger Nyberg på Raseborgs stad.

En man står i ett gammalt stadhus. Man ser några oljemålningar i bakgrunden. Tavlorna föreställer män (gamla stadsfullmäktigeordförande)
Bildtext På tisdagen (20.8) steg budet på Ekenäs gamla stadshus från drygt 150 000 till 250 000 euro. Mätningschef Roger Nyberg har just kollat auktionssajten och är glad över att budgivningen börjar ta fart.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Nyberg hoppas att budet stiger till en korrekt nivå, som han uttrycker det, eftersom huset finns på en väldigt central plats invid Rådhustorget.

- Det här är visserligen en byggnad som kräver kärlek, omsorg och idéer för vad man kan göra med den, konstaterar Roger Nyberg.

I nuvarande detaljplan står det att tomten (och huset) ska användas till allmän förvaltning, men Nyberg säger att planen ska ändras.

- Den nya detaljplanen är under arbete och ska förhoppningsvis hjälpa kommande ägare att utforma en sådan verksamhet som man vill bedriva här.

Ett innertak i brunt, lackat trä. Format som rutor, tredimensionellt.
Bildtext Det här innertaket är minsann inte byggt med gamla gipsskivor.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Vilken form av verksamhet som skulle passa för det gamla stadshuset är öppet. Både mätningschef Roger Nyberg och stadsutvecklingssektionens ordförande i Raseborg, Jan-Mikael Ekholm, kan tänka sig att en ny ägare skulle inreda bostäder i tvåvåningshuset.

Huset, som stått tomt i ungefär ett år, har också en oinredd vindsvåning och en källare.

Källarutrymme i ett gammalt stadshus. Väggarna är av rödtegel.
Bildtext Källaren har många intressanta skrymslen och vrår.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund
En oinredd vindsvåning i ett gammalt stadshus.
Bildtext Vindsvåningen är oinredd, men vem vet, den kunde kanske bli ett lyxigt penthouse, det vill säga en takvåning. Med friskt humör och framför allt pengar är allt möjligt.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Det gamla stadshusets första våning har senast använts som Raseborgs stads turistbyrå, men nu är hela våningen tömd på inredning.

I husets andra våning eller paradvåningen med gamla representationsutrymmen och stadsstyrelsens tidigare mötesrum, finns ännu möbler, tavlor och stora takkronor.

Här har också Jan-Mikael Ekholm suttit på möten, men nu är den eran slut.

Ursprungstanken var ett hem

Det gamla stenhuset från 1882 byggdes ändå inte för att användas som stadshus.

- Det var en bankdirektör, rektor J.F. Grönroos som byggde huset som sitt privata hem och för sin verksamhet, berättar guiden Viveca Blomberg som under sina yrkesverksamma år som turistchef i Ekenäs och Raseborg har haft sitt arbetsrum i det gamla stadshuset.

Husbygget vid torget blev troligtvis en för stor ekonomisk börda för J.F. Grönroos och han tog livet av sig.

En kvinna i ett gammalt stadshus. Ekenäs.
Bildtext Tidigare turistchef Viveca Blomberg hoppas att det gamla stadshuset i Ekenäs får leva vidare under värdiga former.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

- Det blev sedan en ruljans kring vad som skulle ske med huset. Efter många om och men blev staden ägare till det, berättar Viveca Blomberg.

Huset vid Kungsgatan invigdes officiellt till stadshus år 1899.

- Huset har också fungerat som polisstation och i nedersta våningen finns riktiga ”butkor” (celler) med galler. De sista åren fanns stadens turistbyrå och information här, säger Blomberg.

I dag finns turistinformationens kundbetjäning vid Ekta museum i Ekenäs, det vill säga en bit från torget och det gamla stadshuset.

- Jag tycker att det gamla stadshuset är ett fint, vackert och trivsamt hus. Inte alltid så praktiskt och bekvämt att jobba i, men nackdelarna vägdes upp av charmen som finns i huset, säger pensionerade turistchefen Viveca Blomberg.

Gamla stuckaturer i en hög.
Bildtext En byggnadskonservators byggklossar. Gamla stuckaturer väntar på att föras bort eller kanske på att sättas tillbaka på sina ursprungliga platser?
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Viveca Blomberg tänder inte på alla cylindrar över tanken att det gamla stadshuset skulle bli privata bostäder. Hon ser hellre att huset kunde bli ett konstmuseum eller ett ställe för hantverkare och konstnärer.

- Det skulle vara ypperligt för stadens historia med sina hantverkartraditioner.

Stadsstyrelsemedlem och stadsutvecklingssektionens ordförande Jan-Mikael Ekholm poängterar att staden inte har möjlighet att överlåta det gamla stadshuset gratis eller så gott som gratis till någon.

Däremot är Ekholm och Blomberg eniga om att ett lågprisvaruhus skulle vara det värsta alternativet för det gamla stadshuset.

Vad är minimipriset som Raseborgs stad ska ha för gamla stadshuset?

- Det vill jag inte uttala mig om, säger Jan-Mikael Ekholm.

En man i ett stadshus, stadsutvecklingssektionens ordförande.
Bildtext Jan-Mikael Ekholm i stadsstyrelsens gamla mötesrum. På väggen en tavla som föreställer en av Ekenäs stads tidigare fullmäktigeordförande, Tor Willberg.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Artikeln baserar sig på en intervju gjord av Bubi Asplund.

Till salu! Gamla stadshuset i Ekenäs

9:45

Diskussion om artikeln