Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Saltbodans ägare Timothy Kühn är bestört: "Det känns ledsamt att titta på de brända stockarna"

Från 2019
Man undersöker träbitar efter husbrand.
Bild: Yle / Lone Widestam

Mitt i natten väcktes Timothy Kühn av ett telefonsamtal. Saltbodan vid Skeppsbron stod i brand. Trots omfattande skador och sorg i hjärtat konstaterar han att byggnaden kan räddas och kommer att renoveras.

- Klockan 01.18 ringde telefonen och jag svarade och det var ett 020-nummer. Jag tänkte då att nu är det någonting som har hänt. En kvinna förklarar att restaurangen brinner. Jag sprang då dit med kalsongerna på för att se vad som händer, säger ägare Timothy Kühn.

Larmet hade gått vid midnatt och branden var så omfattande att 15 enheter från Lovisa, Borgå och Kotka fick tillkallas.

När Kühn anlände till Skeppsbron var framsidan fortfarande i gott skick. Branden hade släckts och inga lågor syntes längre.

Tak på trähus som brunnit.
Bildtext Taket förstördes i branden.
Bild: Yle / Lone Widestam

- Här var sex-sju brandbilar och massor med räddningsverkets personal och poliser. När jag gick hem 20 minuter senare hörde jag att de drog igång motorsågarna. De höll sedan på i tre timmar.

Räddningsverket sågade då ner takbjälkarna och Kühn visste samtidigt att han kunde förvänta sig mer omfattande skador än han sett vid bodarna.

Tidigare under dagen hade Kühn gjort allt färdigt för veckoslutet då Lovisa Historiska Hus ordnas med omkring 14 000 besökare.

Historisk byggnad som drabbats av takbrand.
Bildtext Saltbodans terass tömdes efter branden.
Bild: Yle / Lone Widestam

Via sociala medier fick Kühn på morgonen bekräftat att restaurangen hade brunnit ner. Trots att taket var förstört och räddningsinsatserna hade orsakat omfattande vattenskador kunde han konstatera att stommen stod kvar.

Räddningsverket tror att branden kan ha börjat på utsidan av huset, vid en yttervägg. Brandorsaken är inte bekräftad och polisen utreder fallet.

- Det känns ju tragiskt. Det är en byggnad från 1700-talet som har ett centralt värde för Lovisaborna och turismen i Lovisa. Det känns ledsamt att titta på de brända stockarna, säger Timothy Kühn.

Två personer vid trähus som brunnit.
Bildtext Timothy Kühn och Ulrika Rosendahl inspekterar spåren efter branden.
Bild: Yle / Lone Widestam

Lovisa stads museiintendent Ulrika Rosendahl har också kommit till Skeppsbron för att inspektera skadorna efter nattens brand.

- Alla jag har pratat med har varit chockade och ledsna. Det känns otroligt sorgligt. Det är ändå en byggnad som har klarat sig genom Lovisa brand 1855 och då man rev hela området här på 1920-talet när man behövde stockar till järnvägen, säger Rosendahl.

Rosendahl framhåller att Saltbodan har klarat sig och dessutom blomstrat i och med kaféverksamheten och intresset för gamla hus i Lovisa.

Museiintendent Ulrika Rosendahl.
Bildtext Ulrika Rosendahl.
Bild: Yle / Lone Widestam

- Men det är tyvärr så att trä brinner och bra dessutom. Och i värsta fall har vi mycket gammalt isoleringsmaterial som är lättantändligt, näver och sånt. Man måste vara försiktig när man handskas med eld i de här gamla områdena med trähus.

Precis intill Café Restaurang Saltbodan ligger strandbodarna som också de löpte risk att antändas, men räddningsverket lyckades förhindra att elden spred sig. Inga andra byggnader skadades i branden.

Räddningsverkspersonal vid en husvägg.
Bildtext Räddningsverket får beröm för sin insats.
Bild: Yle / Lone Widestam

- Jag vill poängtera att hela byggnaden inte har brunnit ner till grunden. Det går definitivt att rädda den. Den kommer nog att byggas om och fixas på något sätt, fast den kommer aldrig att bli helt likadan som förut. Hur stora åtgärder det blir och hur länge det tar vet vi inte ännu, säger Timothy Kühn.

Boden är försäkrad, men försäkringsbolagets analytiker har ännu inte hunnit granska skadorna. För Timothy Kühn är det viktigaste nu att kunna låsa dörrarna och spara det som kan användas och som är värt att bevara.

Man undersöker stockar efter husbrand.
Bild: Yle / Lone Widestam

- Vi pratar om en gammal byggnad, men vårt företag och vår restaurang har varit här i 33 år. Det finns ganska mycket prylar och rekvisita som är betydelsefulla och har ett stort sentimentalt värde. Allt kan tyvärr inte sparas för vattnet och räddningsåtgärderna har förstört en hel del.

Café Restaurang Saltbodan har verkat i familjens ägo sedan 1986, då Dirk och Marja Kühn öppnade vid Skeppsbron.

21.8.2019: Ett förfärligt uppvaknande och Vessösandens väg mot Helsingfors

20:24

Diskussion om artikeln