Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson presenterar ett eget brexitförslag – får kalla handen från EU

Från 2019
Uppdaterad 21.08.2019 08:53.
Boris Johnson.
Bildtext Boris Johnson
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lägger i ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fram ett eget förslag om Storbritanniens utträde ur unionen. Han vill bland annat att backstop-avtalet med Irland slopas.

Johnson kallar backstop-avtalet odemokratiskt och omöjlig att förverkliga.

Backstop-avtalet handlar om att skapa en möjligast öppen gräns mellan Irland och Nordirland. Det var en central del i den överenskommelse som EU förhandlade fram med Storbritanniens tidigare premiärminister Theresa May, men som röstades ner tre gånger i det brittiska parlamentet.

EU och Storbritannien är överens om att det inte ska uppstå en hård fysisk gräns mellan Irland och Nordirland. Idén med backstop-avtalet har varit att fungera som en nödlösning ifall de olika parterna inte lyckas komma fram till någon annan lösning när de förhandlar om sin framtida relation.

I praktiken skulle det innebära att Nordirland skulle ha en mycket nära relation med EU och följa vissa EU-bestämmelser.

Boris Johnson tror att EU-avtalet skulle godkännas i det brittiska parlamentet om backstop-avtalet slopades.

EU backar inte

Statsminister Antti Rinne, som representerar EU:s ordförandeland, säger att EU inte under några som helst omständigheter kommer att omförhandla brexit-avtalet med Storbritannien.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger å sin sida att Johnsons brev inte ger några realistiska alternativ till backstop-lösningen.

– Backstop är en försäkring för att undvika en hård gräns på Irland om inte, eller fram tills, vi hittar ett alternativ, säger Tusk.

Tusk anser att de som är emot backstop-avtalet utan att presentera realistiska alternativ stöder en hård gräns på Irland.

Johnson ska den här veckan träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron – och väntas försöka övertala dem att förhandla fram ett nytt brexitavtal.

Merkel kommenterade Tusks förslag på eftermiddagen under ett statsbesök på Island. Enligt Merkel håller EU en enad front gällande brexit.

- Vi har erbjudit ett nära samarbete gällande brexit, nu är det upp till britterna att bestämma hur dom ska ha det.

Johnson har lovat att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober.

Diskussion om artikeln