Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands herrar ser ut att få det tufft i Sverigekampen – betydligt jämnare i damernas papperslandskamp

Från 2019
Tuomo Salonen häller vatten över Topi Raitanen.
Bildtext Får de finländska herrarna fira i Stockholm?
Bild: Mika Kylm�niemi / Photomotion / All Over Press

Baserat på årsbästan kan de finländska herrarna få det tufft i Sverigekampen. De svenska herrarna är nämligen enligt statistiken nästan 60 poäng bättre – på damsidan ser det däremot ut att bli en jämn landskamp.

Den så kallade ”papperslandskampen”, där idrottarnas årsbästanoteringar jämförs, brukar ge en liten fingervisning om styrkeförhållandena inför Sverigekampen. På pappret är Sverige bättre både på herr- och damsidan, med en betydligt större skillnad på herrsidan.

Herrarna knep i fjol sin första landskampsseger på sex år, inför årets kamp ser läget ändå rätt så dystert ut. De svenska herrarna är på förhand sett bättre med siffrorna 232,5–177,5.

Statistiken säger ändå inte allt, även inför fjolårets landskamp var de finländska herrarna nederlagstippade.

– Det var ett bevis på att man inte ska stirra blint på statistiken. Männen ”skulle” förlora, men det visade sig gå vägen. I Stockholm ska vi kämpa om varendaste poäng igen, sade förbundets träningschef Kari Niemi-Nikkola häromdagen.

På pappret tar Finlands herrar trippelsegrar i slägga och spjut. Aleksi Jaakkola, Aaron Kangas och Henri Liipola kastar slägga för Finland, medan Oliver Helander, Lassi Etelätalo och Toni Kuusela bär de blåvita färgerna i spjutkastningen.

Oliver Helander kastar under Sverigekampen 2018.
Bildtext Oliver Helander.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Statistikbästan i sina respektive grenar innehas också av hinderlöparen Topi Raitanen, samt häcklöparna Elmo Lakka och Oskari Mörö. På de andra löpdistanserna dominerar Sverige.

Jämn damlandskamp?

Trots en del bortfall ser damernas Sverigekamp ut att bli en jämn historia. Även här är Sverige bättre på förhand, men endast med siffrorna 209–201.

Också de finländska damerna har två grenar där alla tre finländare är bättre. Den stenhårda trion bestående av Annimari Korte, Reetta Hurske och Nooralotta Neziri på 100 meter häck har alla möjligheter att fira trippelseger i Stockholm.

Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske håller om varandra och ler.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Spjutkastarna Heidi Nokelainen, Jenni Kangas och Jatta-Mari Jääskeläinen har hand om de tre främsta placeringarna i förhandsstatistiken.

Andra potentiella grenvinnare är bland annat Senni Salminen på tresteg, Lotta Kemppinen på 100 meter, Hanna-Maari Latvala på 200 meter, Johanna Peiponen på 10 000 meter, samt släggkastaren Krista Tervo.

Camilla Richardsson kan i sin tur komma att bli en riktig poängmaskin för Finland, hon är nämligen statistiketta både på 5000 meter och 3000 meter hinder. Senast de finländska damerna knep segern i Sverigekampen var år 2015.

Sverigekampen kör igång på lördag i Stockholm och avslutas som vanligt på söndag. Yle sänder tävlingarna direkt i TV2 och på Arenan.

Finlands trupp till Sverigekampen

Diskussion om artikeln