Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kariskarta och djurmotiv vann muraltävling - de här två bidragen ska pryda Karis station

Från 2019
Uppdaterad 21.08.2019 13:09.
Ett kollage där bilder på muralmålningsmotiv och ett järnvägsbygge kombinerats.
Bildtext Så här ser de vinnande motiven ut. De ska placeras på Karis station och välkomna buss- och tågresenärer.
Bild: Yle / Raseborgs stad

Snart kommer resenärer att mötas av olika sorters djur och fyndiga kombinationer av ortsnamn när de anländer till Karis station.

De vinnande muralmålningarna utsågs av en tävlingsjury och via en publikomröstning. Tävlingen var uppdelad i två delar eftersom man letade efter två muralmålningar som skulle placeras på olika ställen.

Karisbaserad tunnelmålning

Kariskartan ska tågresenärerna få betrakta när de tar sig genom tågstationens tunnel. Den ska nämligen placeras i tunnelns södra ända.

I beställningen stod det att temat för tunnelmålningen skulle vara "Karis" och det kan man inte missa i det vinnande bidraget. Kariskartan är skapad av Emilia Nyberg och innehåller olika platsnamn.

Tävlingsbidrag till muraltävling i Karis.
Bildtext Verket som resenärerna ska se i tunneln.
Bild: Raseborgs stad
En kvinna står på Karis järnvägsstation. Det är en byggarbetsplats med gul-röda skyddsstaket bakom henne.
Bildtext Här är Emilia Nyberg, konstnären bakom Kariskartan.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Motivet valdes enhälligt av tävlingsjuryn och det fick näst flest röster i publikomröstningen. Enligt juryn är verket påhittigt, stiligt och en fin helhet. Kariskartan lyckas också på ett förtjänstfullt sätt följa temat, menar juryn.

Djurinspirerad resecentermålning

Den andra målningen ska placeras på resecentrets mur. Skaparna fick i det här fallet fritt välja tema.

Det vinnande bidraget blev Resenärerna som skapats av Rosalia Silfer. Enligt tävlingsjuryn är verket en skickligt förverkligad uppväxtberättelse. Juryn gillade också djurfigurerna som för tankarna till olika sorters resenärer.

Tävlingsbidrag till muraltävling i Karis.
Bildtext Vid resecentret ska man i framtiden kunna fördriva tiden med att titta på de här djuren.
Bild: Raseborgs stad
En kvinna står på Karis järnvägsstation. Det är en byggarbetsplats med byggställningar, halvfärdig bro och ett tåg bakom henne
Bildtext Rosalia Silfer är från Hyvinge och studerar konst i Kankaanpää. Karis är en obekant ort för henne, därför valde hon att tävla i den klass där temat var fritt.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Det här verket fick flest publikröster och flest röster av juryn i sin kategori.

Jury avgjorde med hjälp av publikröster

Över 800 röster gavs i tävlingen via Raseborgs stads webbplats och i samband med de utställningar som hölls på biblioteken i Ekenäs och Karis.

I tävlingsjuryn satt Pro Artibus verkställande direktör Nina Toppila, Trafikledsverkets projektchef Erkki Mäkelä, NRC Group Finlands projektledare Markus Malmivuori, Raseborgs stads stadsplaneringsarkitekt Simon Store och stadens kulturplanerare Sirpa Huusko som var juryns sekreterare.