Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska ishockeyförbundets ordförande träder äntligen fram – känner sitt ansvar: "Hela hockeyvärlden borde reagera"

Från 2019
Uppdaterad 20.08.2019 19:16.
Damkronorna lyssnar på sina tränare.
Bild: AOP / Miikka Jääskeläinen

Knappt en vecka efter att den omfattande bojkotten av spel med Damkronorna var ett faktum har det Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kommenterat saken. En bekymrad Larsson tänker se sig i spegeln – och strävar efter att ha ett landslag på benen i nästa turnering.

För knappt en vecka sedan gick 43 svenska landslagsspelare ut med beskedet att man väljer att bojkotta landslagsspel, med krav på bättre förutsättningar för landslagsspel.

Plötsligt saknade Sverige ett damlandslag i ishockey och man var tvungna att ställa in sitt deltagande i en turnering i Finland.

– Det har funnits en lång irritation och frustration och när många kände att de inte ville åka och spela med landslaget, då kände vi att det inte stod rätt till, för det är egentligen det mest ärofyllda man kan göra, har lagkaptenen Erika Grahm sagt till SVT.

Från förbundshåll har man varit försiktiga med att kommentera ärendet. Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har till exempel inte alls synts till i offentligheten, något som fick SVT Sports nyhetschef Patric Hamsch att efterlysa Larssons ståndpunkter i en krönika.

"Ett rejält hack i skivan"

Idag kom Larssons svar. Han säger sig ha varit bortrest i Asien över helgen på förbundsuppdrag och var därför tillgänglig för intervju först nu.

– Vi står här nu med spelare som tackar nej till landslaget. Jag känner ett stort ansvar för detta, även om vi på förbundet levde med bilden att spelarersättningen var löst genom att SDHL tagit över ansvaret för detta på samma sätt som SHL gjort för herrarna, säger Larsson till SVT.

Larsson säger sig vara ”lite irriterad” över att ha fått spelarnas krav från spelarfacket Sico först igår, men menar att målet är att ha nått överenskommelse och fått ihop ett lag till nästa turnering, som är på hemmaplan i Luleå.

På frågan om vilken bild bojkotten ger svarar Larsson så här:

– Det här är ett rejält hack i skivan i arbetet. Vi har Europas bästa liga och vi har fördubblat antalet flickspelare de senaste åren.

– Jag måste se mig själv i spegeln, tjejerna ska inte komma i kläm. Men det gäller inte bara här, hela hockeyvärlden borde reagera.

I VM i april degraderades Damkronorna till B-VM.

Diskussion om artikeln