Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-medaljör i snowboard förstärker fotbollsdamernas försvar: ”Har otrolig potential att bli en jättebra spelare”

Från 2019
Elli Pikkujämsä ler.
Bildtext Elli Pikkujämsä är en av få unga spelare som tagit sig in i A-landslaget.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Ett landslag med knagglig återväxt introducerar nu en riktig multitalang: Honkaförsvararen Elli Pikkujämsä har redan medaljer från junior-VM på meritlistan. Nu ska hon hjälpa fotbollslandslaget bryta den negativa trenden.

Då junior-VM i snowboard ordnades i Tjeckien 2017 fick Åbobördiga Elli Pikkujämsä ställa sig på prispallen två gånger. Först tog hon brons i slopestyle, sedan i big air.

På tisdagen, två år senare, sitter hon bredvid fotbollsdamernas chefstränare Anna Signeul i Bollförbundets lokaler i Helsingfors. Hon har för första gången blivit uttagen till kvalmatcher med A-landslaget.

En flickdröm har gått i uppfyllelse.

– Jag bidrar till laget med ungdomlig iver och en lite vild personlighet, säger Pikkujämsä.

Elli Pikkujämsä.
Bildtext Elli Pikkujämsä (t.v.) är också en stor talang inom snowboard.
Bild: All Over Press

Pikkujämsä anser att snowboardbakgrunden hjälper henne på fotbollsplanen. Hon har fått kraft i benen och bättre koordination och kroppskontroll tack vare vintersporten.

– Så är jag också bra på att ta smällar. Jag flyger inte som en vante, säger hon och skrattar.

De senaste åren har få unga spelare slagit igenom på seniornivå. I landslagstruppen finns bara två spelare som är yngre än 22 år och 19-åriga Pikkujämsä är lagets minsting. Signeul gillar det hon sett av den unga Honkaförsvararen – och har höga förhoppningar.

Landslagslotsen räknar upp Pikkujämsäs styrkor: fotbollsintelligens, fin teknik med båda fötterna, bra tajmning, snabbhet och styrka ...

– Jag tror att hon har en otrolig potential att bli en jättebra spelare. Hon har alltid ett leende på läpparna och jag tycker det är roligt att jobba med positiva spelare, säger Signeul.

Elli Pikkujämsä ler.
Bildtext Elli Pikkujämsä landslagsdebuterade i en träningsmatch i våras. I höst har hon chansen att göra kvaldebut.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Förväntar sig 35 grader

Premiärmatchen borta i Albanien i början av september bjuder på en del utmaningar. På grund av brist på naturgräsplaner väljer landslaget att ladda upp i Rom, i stället för på plats i Albanien.

Väl på plats kan temperaturerna stiga till obehagliga höjder. Signeul förväntar sig att mätaren kan visa 35–36 grader Celsius då matchen sparkar i gång.

Finland har inte råd med snedsteg. Albanien är ett land som de blåvita måste besegra för att kunna slåss om EM-platserna. Landet ligger på 78:e plats på världsrankingen. Finland ligger 31:a.

Anna Signeul.
Bildtext Det har gått motigt för Anna Signeuls landslag den senaste tiden.
Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen

Signeul vill inte ta ut ett dyft i förskott. Hon säger sig ha en oerhörd respekt för Albanien.

– Det går inte att åka dit, ställa skorna och förvänta sig tre poäng. Mycket står på spel i den första matchen. En bra start ger råg i ryggen och respekt i gruppen.

Trovärdigheten i potten

Signeul vet att kvalet är avgörande för den finländska damfotbollens trovärdighet. Efter tre raka slutspel missade Finland den förra EM-festen.

Var det en olycka i arbetet eller början av en trend?

VM-kvalet gick inte bättre. Efter den dystra sista matchen mot Österrike slutade Finland trea i kvalgruppen. Signeul tyckte att det var bra att Finland förlorade kvalavslutningen med 1–4. Hon menade att det var en ögonöppnare, ett kvitto på att Finland inte för tillfället slåss i samma klass som topplagen.

– Spelarna har tagit till sig det, jobbat hårdare och höjt ribban. Vi måste upp en nivå till. Det här kvalet är jätte, jätteviktigt.

Finland får klara sig utan vadskadade Emmi Alanen och knäskadade Jenny Danielsson i kvalpremiären.

Yle sänder garanterat EM-kvalmatcherna på hemmaplan. Om kvalpremiären mot Albanien sänds är fortfarande oklart.

Nio gruppvinnare och de tre bästa grupptvåorna går direkt till slutspelet. De övriga sex grupptvåorna spelar ett playoff om de återstående tre platserna till slutspelet.

Matchprogram:

  • 2.9.2019 Albanien–Finland
  • 8.10.2019 Finland–Albanien
  • 7.11.2019 Finland–Cypern
  • 12.11.2019 Portugal–Finland
  • 10.4.2020 Finland–Portugal
  • 14.4.2020 Cypern–Finland
  • 9.6.2020 Finland–Skottland
  • 22.9.2020 Skottland–Finland

Diskussion om artikeln