Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump avfärdar oro för ny recession i USA - men överväger nya skattesänkningar

Från 2019
Uppdaterad 21.08.2019 05:08.
New York-börsen på Wall Street i USA.
Bildtext Upp och ner. Turbulensen på New-York börsen har varit stor de senaste veckorna.
Bild: YLE/Ville Hupa

Den amerikanska ekonomin har länge gått fram som ett ånglok, men nu sprider sig oron över en kommande recession också i USA.

I en färsk rapport förutspår två av fem ekonomer vid den amerikanska ekonomföreningen NABE (National Association of Business Economics) att en recession slår till antingen i år eller nästa år. Tre av fyra ekonomer tror att recessionen slår till senast år 2021.

Rapporten bygger på svar från 226 ekonomer från storföretag och handelsorganisationer.

Oron förklaras av flera faktorer.

Industriproduktionen har sjunkit under hela året, samtidigt som det utdragna handelskriget mellan USA och Kina skapat ovisshet och turbulens på New York-börsen.

Trump själv erkände nyligen att handelskriget också kan slå hårt mot amerikanska konsumenter.

Samtidigt visar flera andra större ekonomier i världen tecken på att backa, vilket reflekteras i oron som spridit sig i USA.

Vidare har räntorna på de 10-åriga statsobligationerna i USA fortsatt att sjunka. De understeg förra veckan räntorna på de 2-åriga stadsobligationerna. Experter kallar fenomenet den inverterade avkastningskurvan. Kurvan har från och med år 1955 förutspått alla ekonomiska recessioner i USA och anses vara en viktig indikator på att ekonomin är på väg att dyka.

Trump: “Våra konsumenter har en massa pengar”

Vita huset har bedyrat att att den amerikanska ekonomin vilar på stark grund.

Man pekar framför allt privatkonsumtionen, som fortfarande är på hög nivå. Arbetslösheten ligger också på historiskt låga nivåer.

-Det går bra för oss, våra konsumenter är rika, jag gav dem en utmärkt skattesänkning och nu har de en massa pengar, sade Trump i söndags.

I tisdags bekräftade Trump ändå att en ny sänkning av inkomstskatten kan vara på väg. Men dementerade att det skulle ha att göra med rädsla för en recession.

-Vi funderar på inkomstskatter hela tiden, sade Trump när han träffade medier i samband ett besök av Rumäniens president.

Trump har också fortsatt kritisera både den amerikanska centralbankschefen Jay Powell och demokraterna för att sabba till den ekonomiska utvecklingen

-Vår ekonomi är stark, trots Jay Powells bristfälliga omdöme, men demokraterna försöker "med vilja" få ekonomin att sjunka, av politiska skäl, skrev Trump nyligen på twitter.

Medvinden i den amerikanska ekonomin har länge uppfattats som ett av president Trumps trumfkort inför presidentvalet nästa år.

Skulle utvecklingen vända på kort sikt, så anses det allmänt försämra Trumps chanser till återval.

Källor: Washington Post, AP, CNN, NABE, Bloomberg.