Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skogsbränder härjar i Amazonas regnskog - rekordmånga bränder i år

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

Skogsbränder härjar i Amazonas regnskog och Brasiliens regnskog har drabbats av rekordmånga bränder i år. Satellitdata visar en ökning med 83 procent jämfört med samma period 2018.

Amazonas har drabbats av det högsta antalet bränder sedan man började protokollföra antalet bränderna för sex år sedan.

Rymdforskningsinstitutet har registrerat 72 843 bränder i år.

Institutet har noterat stora ökningar i delstaterna Mato Grosso och Para, där jordbrukssektorn utvidgat sitt område på sistone.

Brasiliens president Jair Bolsonaro hävdar att det ökade antalet skogsbränder har naturliga orsaker, men forskningsinstitutet argumenterar emot.

Enligt dem har det inte varit ovanligt torrt i år och de hävdar att det ofta är människor som startar bränderna - antingen med flit eller av misstag.

Bränder i Amazonas regnskog är vanliga under torrsäsongen, men de startas också med avsikt för att skapa utrymme för boskapsuppfödning.

Kritiserad av miljöorganisationer

Bolsonaro har tidigare kritiserats eftersom Amazonas regnskog avverkats i rekordhög takt under hans regim.

Myndigheter i Brasilien uppgav tidigare att satellitbilder visar att avverkningen ökat med 88 procent jämfört med i fjol.

Bolsonaro har tidigare anklagat rymdforskningsmyndigheten för att ljuga kring hur omfattande avverkningen i regnskogarna är.

Efter att Bolsonaro tillträdde har miljöskyddsregler, som införts för att skydda Amazonas, lättats.

Bolsonaro har gjort det betydligt mycket lättare att avverka i regnskogen vilket har kritiserats av miljöorganisationer. Han har också kritiserats för att ha upplåtit naturområden till jordbruk och gruvor.

Organisationerna anklagar honom för att vara fientlig mot miljön och för att ha förstört de framsteg som tidigare regeringar gjort gällande illegal avverkning.

Källor: BBC, Reuters

Diskussion om artikeln