Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vattenskada i svenska församlingshemmet i Borgå - ingen större utlokalisering i detta skede

Från 2019
Närbild på en gul byggnad. I mitten av bilden syns övre delen av en trädörr. Ovanför den står det Svenska församlingshemmet med versaler.
Bild: Yle/Mira Bäck

Det stora gula huset på Runebergsgatan är för tillfället helt utan varmvatten. Det är till följd av en vattenläcka som skedde under sommaren.

En lapp på ytterdörren berättar att tisdagsluncherna för pensionärer och arbetslösa i stället serveras i det finska församlingshemmet.

- De verksamheter där man har använt köket till servering kan antingen inte ske i församlingshemmet eller så måste de ordnas med mer blygsam eller ingen servering alls, säger Mats Lindgård som är domprost i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

En papperslapp upphängd på en trädörr. På lappen står det: Andakt med lunch serveras i finska församlingshemmet, Lundagatan 5. Välkommen.
Bildtext Lappen på dörren. Ingen lunch här.
Bild: Yle/Mira Bäck

Eftersom det var ett varmvattenrör som sprang läck så stängde man av varmvattnet i hela huset. Det betyder att det till exempel inte går att diska några kärl.

Under sommaren har man inte haft så mycket verksamhet i huset men till hösten ordnas det mera program.

Lindgård nämner finska församlingshemmet, Mariagården och Domprostgården som alternativa platser, men hittills har man inte börjat fundera på att utlokalisera verksamheten i större omfattning.

- Vi vill först se hur det här ska åtgärdas, säger Lindgård.

Torsdagens möte ska ge klarhet

Tidningen Östnyland var först ute med nyheten om vattenskadan och det avstängda varmvattnet i svenska församlingsgården.

Fastighets- och anskaffningschef Dan Tallberg sade till tidningen att skadorna efter vattenläckan som tur var inte blev så hemskt stora.

Han berättade också att man har anlitat en konsult som ska utreda vilka alternativ det finns för att ta itu med problemet.

Fastighets- och gravgårdsdirektionen ska behandla situationen på sitt möte på torsdagen.

- Där hoppas jag att vi ska få någon slags klarhet i situationen, detaljer om vad som hänt och förslag på hur man kan gå vidare, säger domprost Mats Lindgård.

Mats Lindgård.
Bildtext Arkivbild. Mats Lindgård.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Enligt fastighetschef Dan Tallberg kommer tjänstemännen inte med några förslag på åtgärder till direktionens möte. Man gör just som beslutsfattarna bestämmer.

– Det här är en fråga som väcker så stora känslor att vi inte vill ta ställning, sade Dan Tallberg till tidningen Östnyland.

Osäker framtid

För några år sedan gick debatten het om svenska församlingshemmets vara eller icke-vara.

Efter många om och men beslutade man då att tillsvidare låta bli att sälja församlingshemmet.

En stor gul byggnad med flera våningar ligger invid en gata. Ovanför dörren i trä står det Svenska Församlingshemmet med versaler.
Bild: Yle/Mira Bäck

Domprost Mats Lindgård vågar inte säga någonting om församlingshemmets framtid i det här skedet.

Tidigare i år tillsattes en arbetsgrupp för att utreda den kyrkliga samfällighetens fastighetsstrategi, det vill säga vilka fastigheter som ska behållas och vilka som ska säljas. Det arbetet är ännu på hälft.

- Men när det gäller den här specifika skadan så tycker jag att den borde åtgärdas i vilket fall som helst, helt oavsett hur församlingshemmets användning i framtiden ser ut, säger Lindgård.

Diskussion om artikeln