Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Putin: USA:s robottest äventyrar säkerheten - lovar att inte placera ut robotar förrän Ryssland vet att USA har placerat ut motsvarande robotar

Från 2019
Uppdaterad 21.08.2019 23:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Rysslands president Vladimir Putin sade under den gemensamma presskonferensen med president Sauli Niinistö att Ryssland lovar att inte placera ut medeldistansrobotar i Europa om inte USA gör det först. USA har lovat att inte göra det.

Presskonferensen sammanfattat: 

Demonstrationerna i Moskva

På frågan om varför Ryssland inte respekterar mänskliga rättigheter svarade Putin att Ryssland visst har respekterat mänskliga rättigheter och medborgarnas rättigheter.

Vad gäller demonstrationerna i Moskva sade han att de ryska myndigheterna reagerat på olagliga sammankomster som vilket som helst annat europeiskt land i motsvarande situation.

Han konstaterade att händelserna i Moskva inte är unika. Han tillade att Ryssland noggrant följer med motsvarande händelser i andra europeiska länder.

Putin konstaterade att demonstrationerna delvis beror på att ett val närmar sig. Han sade att de kandidater som inte fått ställa upp i val brutit mot reglerna.

Niinistö kommenterade kort att det är skönt att något motsvarande (som demonstrationerna i Moskva) inte förekommer i Finland. Det kan bero på att den finska staten har en dialog med medborgarsamhället.

Säkerhetsläget kring Östersjön

– Vi har ofta pratat om läget kring Östersjön. Vi konstaterar att det är nödvändigt att vi fortsätter ha en dialog och att Finland å sin sida erbjuder sina diplomatiska tjänster om det behövs, sade Sauli Niinistö.

Ukraina

Presidenterna hann också prata lite om Ukraina, dit Sauli Niinistö åker om en vecka.

– Det verkar som om det sker saker i praktiken, det ska jag försöka främja, sade Niinistö och tillade att Putin lovat fortsätta diskutera internationella ärenden.

Putin svarade kortfattat.

– Jag har informerat presidenten (Sauli Niinistö) om de problem som berör östra Ukraina, sade Putin.

Relationen till EU

Det är i Rysslands intresse att relationen till Europa återupprättas fullt ut, konstaterade Putin.

– Vi hoppas på att Europeiska unionens nya ledning har en konstruktiv inställning till relationerna mellan våra länder.

INF-avtalet 

Niinistö uppgav att han är glad att USA inte tänker placera ut medeldistansrobotar i Europa och att han hoppas på en dialog så att man kan ersätta det upphävda INF-avtalet.

- Om jag har uppfattat saken rätt har amerikanerna själva sagt att de inte kommer att placera sådana i Europa, sade Niinistö.

Putin lovade att Ryssland inte placerar ut medel- och långdistansrobotar förrän Ryssland vet att USA har placerat ut motsvarande robotar på ifrågavarande område.

Olyckan i Archangelsk

Också frågan om olyckan i Archangelsk tangerades. Enligt Putin har Ryssland tvingats att genomföra testet på grund av USA:s agerande. Putin säger att olyckan inte utgör ett hot för Finland och att informationsutbytet alltid kan förbättras.

Elektroniskt visum

Putin bekräftade att Ryssland strävar efter att EU-medborgare från och med oktober kan resa till S:t Petersburg-området med elektroniskt visum som är gratis. 

Nord stream 2

Putin konstaterade att Ryssland är tacksamt för Finlands pragmatiska inställning till Nord Stream 2. Han uppgav att den del av gasröret Nord Stream 2 som befinner sig på Finlands ekonomiska område är färdigbyggd.

Putin och president Sauli Niinistö höll en gemensam presskonferens innan de begav sig till Sveaborg för att äta middag.

Yle har följt med Putins besök i en specialsändning på webben och i TV1.