Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jeanine Nygård blir superfinländsk under landskampen – slår ur underläge på banvarvet: "Det går undan om jag får till det"

Från 2019
Jeanine Nygård, IF Drott
Bildtext Jeanine Nygård tror på finländska bonuspoäng på 400 meter.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Lögn, förbannad lögn, statistik. Finlands damer är rejält nederlagstippade inför Sverigekampens 400 meter. IF Drotts Jeanine Nygård väljer att se utgångsläget som en sporre. Jag tror vi kan överraska, säger hon.

Utgår man från deltagarnas årsbästaresultat så kommer damernas 400 meter att sluta i en trippelseger för Sverige.

– Jag tror vi har en bra chans att göra bättre än så i från oss. Jag har inte fått till något panglopp den här säsongen och Evelina Määttänen har nästan enbart löpt 400 meter häck i sommar. Jag tror vi kan överraska, säger Nygård till Yle Sporten.

Hon medger att Moa Hjelmer kan bli en alltför tuff nöt att knäcka, men de två övriga svenskorna, Sandra Knezevic (SB 54,86) och Marie Kimumba (54,09), känns mänskligare.

– Deras statistiktider är bara knappt bättre än våra. Det blir riktigt intressant.

IF Drott-löparen beskriver sina lopp den här sommaren med orden ”ganska skit”, men hoppet om en fullträff lever. Hennes årsbästanotering är 55,27, vilket är ett par tiondelar sämre än hennes personbästa 55,07.

– Att det gått så här bra med tanke på det upplägg jag haft gör att jag tror att det kan gå fort undan om jag får till det ens någorlunda. För mig finns inte risken att jag skulle öppna för hårt. Jag har snarare slöat i början. Kanske det är läge nu att testa och öppna tufft och se vad som händer.

Kampen om totalsegern inspirerar

Besegrar Nygård, Määttänen eller Amira Chokairy ens en av svenskorna så innebär det att Finlands chanser att vinna damkampen förbättras. Utgångsläget är att kampen om totalsegern är stenhård. Något Jeanine Nygård är väl medveten om.

– Vi är där för att vinna över svenskarna. Man blir superfinländsk under landskampen.

– Men tillsvidare tänker jag bara min egen prestation. Efter mitt lopp så hejar jag förstås på de andra.

Sverigekampsdebut för Erik Back

Jeanine Nygård gör sin tredje Sverigekamp på veckoslutet. Erik Back gör däremot debut. Kanske en smula överraskande med tanke på att HIFK-löparen tillhört den nationella eliten på 400 meter sedan 2013.

– Jag brukar sällan klara hela sommaren. Musklerna brukar säga stopp i augusti och därför har det inte blivit en enda Sverigekamp. Det blir trevligt att få delta den här gången, säger 25-åringen.

Erik Back löper
Bildtext Erik Back gör Sverigkampsdebut i Stockholm.
Bild: SUL/ Anssi Mäkinen

Startfältet på herrarnas 400 meter är ett getingbo. De sex löparnas årsbästaresultat ryms inom 0,6 sekunder från varandra. Enligt statistiken kommer Sverige att vinna grenen med poängen 13–9.

– Det blir jämnt, men jag tror att vi tar det. Jag har talat med Ville (Aarnivala) och Eljas (Aalto) och de verkar också vara på gång. Jag säger 13–9 till Finland.

Inte omöjligt om Erik Back uppnår sitt mål att löpa nytt personligt rekord. Hans bästa notering i sommar är 48,00 – 0,2 sekunder från hans personbästa som lyder 47,80.

– Sverigekampen är en stor tävling för oss som håller nationell nivå, men samtidigt tänker man också på den egna möjligheten på att göra ett bra resultat och framför allt rekord.

– Jag verkar ha stigande form för tillfället. Det lossnade i och med Europacupen i Polen. Det har varit en tung sommar för mig. Jag har inte kunnat löpa avslappnat och det har sett ganska hemskt ut då jag har kollat på loppen i efterhand. Nu både känns det och ser bättre ut.

Rekordfamiljen Back

Då Erik Back gör sin Sverigekampsdebut blir han den tredje generationen i familjen att representera Finland i friidrottsklassikern. Hans pappa Tomas knep två tredjeplatser i sina två landskamper i slutet av 1980-talet, medan farfar Rolf deltog i flera Sverigekamper i början av 1950-talet.

Alla tre hade naturligtvis 400 meter som paradgren. Sviten är sannolikt unik inom finländsk friidrott.

– Jag är inte säker, men det är mycket möjligt. Det arrangeras FM i idrottsfrågesport i samband med Kalevaspelen varje år. Året efter att jag deltagit i juniorkampen så handlade en fråga om vilken familj som haft tre generationer av deltagare i Sverigekampen om man inkluderar juniorkampen i sammanhanget. Svaret var vår familj.

Erik Back har hela sin karriär tvingats leva med att han jämförs med sin pappa och sin farfar. Han sticker inte under stol med att det börjar kännas tjatigt.

– Jag räknar med att jag slipper de här frågorna om jag någon dag underskrider pappas rekordtid (46,74), säger han och skrattar hjärtligt.

Yle sänder Sverigekampen direkt på TV2 och Arenan. Sändningen från Stockholm stadion inleds klockan 17.20 på lördag och klockan 14.20 på söndag.

Diskussion om artikeln