Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irriterade känslor i Danmark: Trumps beteende är barnsligt och farsartat

Från 2019
Uppdaterad 21.08.2019 16:07.
Danska drottningens hem, slottet Amalienborg i Köpenhamn.
Bildtext Ett besök på kungliga slottet Amalienborg stod på agendan
Bild: All Over Press

Politiker i Danmark rasar över den amerikanska presidenten Donald Trumps beslut att inhibera sitt besök i Danmark på grund av danskarnas ovilja att sälja Grönland till honom.

Vid en presskonferens på onsdag eftermiddag sade statsminister Mette Frederiksen att hon är överraskad över att Trump ställer in sitt besök, och att hon beklagar att han gör det.

- Jag hade gärna diskuterat de arktiska utmaningarna med honom, säger hon.

Hon tror ändå inte att det här påverkar relationerna mellan Danmark och USA.

Påminner om nykolonialism

En diplomatisk fars - så kallar Martin Lidegaard från Radikale Venstre tilltaget.

- Jag finner inga ord för det här, situationen är så grotesk och ovanlig. Under inga som helst omständigheter uppför man sig så här, säger Lidegaard till DR.

Den rödgröna Enhedslistans Eva Flyvholm är lika mållös. Situationen är absurd, och Trumps vilja att köpa Grönland påminner om nykolonialism, säger hon.

- Det är bäst att han inte kommer hit. Det fanns inget annat vår statsminister kunde göra än att avvisa hela idén.

Läs och hör fler reaktioner på Danmarks Radios webbplats.

Uppför sig som ett barn

Rufus Gifford är tidigare amerikansk ambassadör i Danmark. Han ber både Danmark och Grönland om ursäkt.

- Han bad drottningen om en inbjudan till ett statsbesök. Hon bjöd in honom. Han accepterade. De har väntat honom i veckor på slottet. Danmark och Grönland avfärdar hans fåfänga projekt. Han nonchalerar hela landet. Han är ett barn, säger Gifford enligt DR.

Om endast 12 dagar (2-3.9) var det meningen att Donald Trump skulle avlägga ett besök i Danmark - han skulle hälsa på drottning Margrethe och träffa Danmarks nya statsminister Mette Frederiksen.

Danskarna är kritiska till Trumps agerande - Spela upp på Arenan

Flitigt twittrande

Natten mot onsdagen kom ändå tweeten där Trump meddelade att han ändrat sig eftersom danska Frederiksen "inte verkade vara intresserad av att diskutera Grönlandsfrågan".

I tisdags lade Trump upp en editerad bild på Twitter. Bilden har editerats så att det finns ett Trump Tower på Grönland.

- Jag lovar att inte göra så här mot Grönland, skrev Trump på Twitter då.

För bara ett par dagar sedan intygade Trump att hans visit i Danmark inte hade något med det amerikanska intresset för Grönland att göra.

Det är egentligen frågan om en stor fastighetsaffär, sade Trump, och tillade att det var ett möte om Arktis som för honom till Köpenhamn.

Pengar i kloaken

Det inhiberade besöket blir också dyrt för danskarna. Många, långa timmar av förberedelser har varit förgäves, eftersom det är en gigantisk säkerhetsapparat som omger ett amerikanskt presidentbesök.

Tjänstemän, poliser och säkerhetsfolk från hela Danmark har kallats till Köpenhamn för att förbereda och bevaka händelsen. Också det danska försvaret och Köpenhamns flygplats har varit inkopplade.

Inte första gången

Grönland är en autonom del av Konungariket Danmark, med omfattande självstyre sedan 1979. År 2008 genomförde befolkningen på Grönland en folkomröstning om ytterligare självstyre. 75 procent av rösterna var för.

Det är inte första gången i världshistorien som en amerikansk president försöker köpa Grönland.

Efter andra världskriget gav Harry S. Truman ett bud på Grönland, och 100 år före det försökte Andrew Johnson lägga vantarna på världens största ö.

Här är ön Donald Trump vill köpa - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln