Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De nordiska akademikercentralerna har skrämts upp av EU-kritikerna och gör nu gemensam sak för att försvara europabygget

Från 2019
Akavas ordförande Sture Fjäder på Gullranda i juni 2016.
Bildtext De nordiska akademikercentralerna - som sammanlagt har en miljon medlemmar - går nu aktivt in för att påverka beslutsfattarna i Bryssel, berättar Akavas ordförande Sture Fjäder.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

I dag publicerar akademikercentralen Akava en rapport om vilka effekter EU-medlemskapet har haft på den finländska ekonomin. Rapporten är gjord av det brittiska forskningsinstitutet Oxford Economics. Beställare är Akavas forskningsavdelning och udden i rapporten är klart riktad mot EU-kritikerna.

Det här är en del av akademikercentralens Europasatsning, berättar Akavas ordförande Sture Fjäder. De nordiska akademikercentralerna - som sammanlagt har en miljon medlemmar - går nu aktivt in för att påverka beslutsfattarna i Bryssel. De nordiska akademikerförbunden organiserar tillsammans en miljon medlemmar och det är nu den kraften som akademikercentralerna sätter in för att lobba i Bryssel.

- Vi har kommit så långt att vi har en gemensam politisk agenda och nu träffas vi i Köpenhamn om en månad för att godkänna en agenda på fyra - fem frågor som vi sen ska driva gemensamt mot kommissionen och EU-parlamentarikerna.

― Sture Fjäder, Akava

- Vi har kommit så långt att vi har en gemensam politisk agenda och nu träffas vi i Köpenhamn om en månad för att godkänna en agenda på fyra - fem frågor som vi sen ska driva gemensamt mot kommissionen och EU-parlamentarikerna, berättar Sture Fjäder. Det handlar om utbildning, den inre marknaden och konkurrenskraften. Vi höjer profilen helt enkelt.

Men det är inte bara beslutsfattarna i Bryssel som är viktiga. Också hemmaopinionen ska påverkas. Akava har haft tillgång till Oxford Economics rapport sedan i våras, men väljer att publicera den först nu. Orsaken är att Akava inte ville att fel saker skulle diskuteras under EU-valet.

Flyktingfrågor är viktiga i och för sig, men det är trots allt den inre marknaden och konkurrenskraften som ligger Akavas hjärta närmast.

― Sture Fjäder, Akava

Flyktingfrågor är viktiga i och för sig, men det är trots allt den inre marknaden och konkurrenskraften som ligger Akavas hjärta närmast, konstaterar Akavas ordförande Sture Fjäder.

- Vi ville inte att den här rapporten skulle falla i glömska. Det finns nu ett nytt regeringsprogram och Finland är EU-ordförande. Det är nu vi vill föra diskussionen, säger Sture Fjäder. Det är klart att det finns en udd riktad mot EU-kritiken, men du måste komma ihåg att det här är Oxford Economics rapport. Vi har finansierat undersökningen - det som står i rapporten är inte Akavas linjedragningar. Det är Oxford Economics som nämner Sannfinländarna.

En artikel om Oxford Economics rapport finns på Svenska.yle.fi kl. 9.

Diskussion om artikeln