Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musikvideons storhetstid inträffade för tiotals år sedan - men musikvideon är långt ifrån död

Från 2019
Uppdaterad 26.08.2019 10:59.
Bild på Marcus Landgärds från Bastupojkarna genom videokamerans skärm.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Lilli Berts

Det har aldrig tidigare varit enklare att producera musikvideor och därför görs det också fler videor för varje år. Men musikvideons glansdagar är över sedan länge och frågan är om musikvideon ens har någon betydelse längre?

Malin Nyqvist minns hur hon under sina tidiga tonår på 90-talet brukade komma hem från skolan, bänka sig framför teven och slå på musikkanalen MTV.

– Man kollade på video efter video och kunde sitta där och titta i flera timmar. Man lärde sig videon och koreografier utantill, säger Nyqvist som arbetat med flera olika slags musikvideon, till exempel för Ricky-Tick Big Band och Paula Vesala.

Bild på Malin Nyqvist.
Bildtext Malin Nyqvist är regissör, manusförfattare och dj.
Bild: Helen Korpak

Nyqvist berättar att hon som tonåring minns videor som hon redan då insåg kunde beskrivas som konstverk. Ett särskilt starkt minne är när hon för första gången såg norska gruppen Röyksopps video till låten Poor Leno.

– Det är en animerad video där en nallebjörn blir tillfångatagen och hamnar i fängelse, och jag började storgråta. Jag grät varje gång jag såg den.

– Att kolla på musikvideor var som att se på små kortfilmer. Såklart fanns det också shake your booty-videor men de var intressanta av en annan anledning. För då kunde man sen härma dansmovesen när man gick på fest, säger Nyqvist.

Musikvideons gyllene era

Erik Hedling, professor i filmvetenskap vid Lunds universitet, berättar att musikvideon har en en lång historia.

– Musikvideon uppstår som en följd av filmen. Film var beroende av musik och musik var beroende av film på grund av ekonomiska faktorer för att marknadsföra sig själva. Musiken har alltid ackompanjerat filmen - redan i stumfilmer hade man levande musik och på 1930-talet när ljudfilmen kom blev musiken en viktig del av filmen.

mtv logp
Bildtext Då kanalen MTV tidigare visade musikvideon hade musikvideon en mer dominerade ställning inom populärkulturen menar Erik Hedling.
Bild: MTV

På 1960-talet ökar musikens betydelse för filmen och senare under 1970- och 1980-talet tar popmusiken nästan över filmindustrin. Då ägs flera filmbolag av de tidiga skivbolagen eller om det är tvärtom -det är svårt att avgöra, berättar Hedling.

Särskilt på 1980-talet blir det vanligt att kända filmregissörer sätter sin prägel på musikvideor, bland andra regissören Sam Peckinpah som samarbetar med artisten Julian Lennon och Ryan De Palma som regisserat Bruce Springsteens video till låten Dancing in the Dark.

Hedling menar att musikvideon dock förlorat den dominerande ställning den tidigare haft inom populärkulturen.

– Då fanns det ju bara ett antal kabelkanaler och MTV kunde därför få stort genomslag eftersom så många såg på den kanalen. Idag är flödet för utspritt, säger Hedling.

Världens äldsta musikvideofestival

En som dock menar att betydelsen av musikvideon fortfarande är densamma är Juhani Oivo. Han är ansvarig producent för Uleåborgs musikvideofestival som ordnas i helgen för 26:e året i rad. Festivalen är därmed världens äldsta musikvideofestival.

Varje år skickas över 300 inhemska bidrag till festivalen där det delas ut priser i en rad olika kategorier, bland annat prisas årets bästa musikvideo och bästa foto. Ifjol utsågs Color Dolors musikvideo Anyway The Window till årets bästa video.

"Musikvideon viktigare nu än någonsin"

Oivo menar att det tidigare fanns en oro för om musikvideon skulle dö efter att MTV gjorde om sin programtablå och satsade mer på reality-tv och mindre på musikvideorna.

– Sociala medier har gjort att musikvideons betydelse ökat och kanske till och med blivit större än tidigare. Förr var artister tvungna att göra ett helt album ungefär en gång om året för att hållas relevanta och kunna åka på turné. Men nu kan man nå samma effekt genom att göra en musikvideo som blir populär.

Han tillägger att artister mer börjat tänka på om det är vettigt att göra hela album då majoriteten av människorna ändå bara lyssnar på vissa låtar via olika strömningstjänster istället för att lyssna på hela album som man gjorde förr.

Aldrig varit enklare att göra musikvideo

Oivo får medhåll av Nyqvist som konstaterar att det för varje år också görs fler och fler musikvideon.

– Det är mycket lättare att göra en musikvideo nuförtiden, vem som helst kan göra det. Tekniken kostar ingenting och de flesta kan filma och klippa själva. Det är en positiv utveckling men det betyder oundvikligen att det släpps massa sådant som är dåligt.

Men samtidigt tycker Nyqvist att det också släpps allt fler intressanta konstnärliga musikvideor.

– Jag är inte ett jättestort fan av Beyoncé men det var väldigt imponerade när hon släppte en skiva där alla låtar hade en egen musikvideo och en egen berättelse. Andra konceptuella artister som amerikanska FKA Twigs gjorde skilda videon till fyra låtar på EP:n Melissa som alla tillsammans bildade en helhet. En annan artist jag vill lyfta fram är belgiska Sevdaliza vars musikvideon är fina kortfilmer.

Nyqvist kollar än idag aktivt på musikvideon. Hon medger att hon blivit mer selektiv när det gäller vad hon kollar på jämfört med under barndoms- och tonårstiden.

– Jag ser musikvideor överallt. Men sättet att se på dem har ändrats. De försvinner i mängden som finns ute på nätet. Man måste lite veta var man ska söka någonstans.

Hon jämför det med hur man gjorde förr då man letade efter ny musik i en skivbutik.

– Då behövde man veta vilken låda man skulle leta i om man ville se om till exempel Led Zeppelin hade släppt ny musik. Då gick man till lådan märkt med “L” och rotade i den. Ungefär på samma sätt får man nog tänka när det gäller musikvideor nuförtiden. Man kan inte riktigt bara gå in på till exempel Youtube och hoppas det ska dyka upp bra musikvideo efter bra musikvideo där för det kommer dyka upp annat däremellan.