Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den skärpta flyktingpolitiken väcker kritik: "Vi har fler papperslösa än tidigare"

Från 2019
En manshand håller isär spjälorna i en persienn så att man kan kika ut genom fönstret.
Bildtext Upp till 5 000 personer beräknas vara papperslösa i Finland.
Bild: Mostphotos

Tidigare kunde Yle Åboland berätta att papperslösa löper stor risk att bli utnyttjade i arbetslivet.

Enligt Minna Saunders, som jobbar med papperslösa i Åbo har situationen för personer som söker asyl och uppehållstillstånd i Finland försvårats genom ändringar i utlänningslagen och förändringar i praxis som gjorts sedan 2015.

Den senaste lagförändringen som försvårar rätten att arbeta trädde i kraft i juni 2019.

- Jag och mina kolleger stöter regelbundet på personer som har jobbat hela den tid de varit i Finland, men då asylprocessen tar slut tar också rätten till att arbeta slut, säger Saunders.

Förändringarna bidrar till att skapa papperslöshet säger Saunders.

- Den nya lagen gör det svårare för asylsökande att fortsätta jobba om man kommer in i en ny asylprocess. Den nya regeringen har sagt att de vill göra det lättare för personer som fått ett negativt beslut att få uppehållstillstånd på basis av arbete. Vi stöter regelbundet på personer som har jobbat hela den tid de varit i Finland, men sedan då asylprocessen tar slut så tar också rätten att arbeta slut, säger Saunders.

Minna Saunders är projektchef vid Alla kvinnors hus som erbjuder stöd och hjälp framför allt åt papperslösa kvinnor i Åbo.

Hon är också verksamhetsledare för förbundet Vita Bandet i Åbo.

- Situationen för papperslösa är jättesvår i hela landet och de är utan rättigheter. De är kanske inte medvetna om sina rättigheter i exempelvis arbetslivet och deras utsatta position gör det lättare att utnyttja dem, eftersom de inte har något annat alternativ, säger Saunders.

En svartvit bild på Minna Saunders. Hon har en långrandig jacka med en knapp på. Knappen har texten Olet tärkeä.fi.
Bildtext Minna Saunders.
Bild: privat

Enligt sydvästra Finlands Regionförvaltningsverk är det ofta inom restaurangbranschen man upptäcker fall där papperslösa utnyttjats, och situationen för papperslösa personer har enligt Saunders försvårats sedan den nya utlänningslagen togs i bruk.

Papperslösa har inte har rätt att bo och jobba i Finland och därför löper de en större risk att bli utnyttjade på olika sätt.

Svårt att åtgärda fall där personer utnyttjats

De papperslösa kan tvingas jobba långa dagar utan semester och med oskälig lön vilket även Yles granskande program MOT rapporterade om tidigare i somras.

De har svårt att veta var de ska bo och var de får kontanter.

Person med munkjacka och huva bäddar madrasser på golv som nödhärbärge.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann, Mikael Crawford

- Den nya papperslösheten är en följd av vår skärpta flyktingpolitik. En stor klientgrupp som vi har här är personer som har varit i Finland sedan 2015 eller längre. Processerna har varit långa och utdragna och de här personerna kommer från en bakgrund med krig och trauma. I de skedet då man blir papperslös är man oftast helt slut både fysiskt och psykiskt, säger Saunders.

"Papperslösa är inte kriminella"

Det är svårt att uppskatta hur många som är papperslösa i Åbo, säger Minna Saunders.

Hon ställer sig också kritisk till språkbruket kring papperslösa och termen illegal invandrare.

- När vi talar om att vissa personer är illegala och då vi bötfäller personer för att de är illegalt i landet så skapas en bild av kriminella personer. Det är en mänsklig rättighet att ansöka om asyl. De människor som vi träffar är här för att de inte kan återvända, inte för att de inte vill, säger hon.

Vi borde se till att vi inte aktivt skapar fler papperslösa

― Minna Saunders

Den nya regeringen har meddelat att reglerna kommer att luckras upp. Bland annat vill man förbättra de asylsökandes rättsskydd för att säkerställa att alla behandlas likvärdigt.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) har meddelat att Inrikesministeriet föreslår ett tilläggsanslag i budgetmanglingen för att ta itu med de långa köerna på Migrationsverket.

Skärpta lagar leder till fler papperslösa

Orsakerna till varför en person blir papperslös är många, såsom att man inte längre kan få uppehållstillstånd av humanitära skäl, säger Saunders.

Dessutom har de asylsökandes rättsskydd försvagats och kriterierna för familjeförening skärpts åt och det här bidrar till papperslöshet, anser Saunders.

- Den skärpta praxisen och lagändringarna har bidragit till att vi har personer, som egentligen borde vara berättigade till ett uppehållstillstånd men som inte har fått det, säger hon.

En man står vid en spis och lagar mat i en stekpanna. På köksbänken står öppnade konserver och matolja.
Bild: Yle/Juha Kivioja

"Viktigt att motverka orsaker till papperslöshet"

Enligt Regionförvaltningsverket tar de utnyttjade personerna sällan kontakt med dem.

I stället kommer anmälningarna till exempel via polisen. Tröskeln för en papperslös att kontakta en myndighet är hög.

- Kriterierna för vad som är människohandel är väldigt snäv och jag hoppas att man kunde bredda tolkningen av det här, säger Saunders.

Enligt Saunders skulle det vara viktigt att motverka orsakerna till papperslöshet.

- Vi borde se över asylprocessen och vad som krävs för ett uppehållstillstånd samt frågor som gäller tillstånd att få jobba. Vi borde se över de processer som producerar papperslöshet och se till att vi inte aktivt skapar fler papperslösa, säger Saunders.

Diskussion om artikeln