Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi går vidare med provisorsutbildningen: "Vi vill göra ett så bra case som möjligt för ministeriet"

Från 2019
En manlig forskare med skägg och blåa handskar  häller blå vätska i ett provrör i ett laboratorium. Ansiktet syns inte. Snygg bildsättningsbild.
Bild: Viktor Cap 2016

Åbo Akademi har beslutat sig för att anhålla om rätten att få utbilda provisorer med början läsåret 2021–2022. I höst är det meningen att universitetet inleder förhandlingar med undervisnings- och kulturministeriet.

Ett försök gjordes redan år 2017 men då blev svaret nej.

- Vi anser att läget har förändrats sedan dess. Hälften av all läkemedelsproduktion och utveckling inom medicin och farmaci sker i vår region, säger Åbo Akademis vicerektor Mikael Lindfelt.

Enligt Lindfelt behöver universitetens satsning på forskning understöd genom en satsning på utbildning.

- Vår infrastruktur är bättre nu och därför kommer vi att närma oss ministeriet med en förfrågan om att få utbildningsrätten, säger han.

Skulle betyda mycket för universitetet

Den nuvarande regeringen ska satsa närmare en miljard euro på utbildningen. Indirekt har det att göra med Åbo Akademis beslut att ta upp frågan igen.

- I förlängningen stöder vår ansökan också målet med att få fler utbildningsplatser vid universiteten. Får vi grönt ljus skulle vår treåriga farmaceutbildning stiga till en tre plus två-årig utbildning. Vi får en bredare repertoar i ett område som växer och är framgångsrikt, så det skulle betyda väldigt mycket, säger Mikael Lindfelt.

Porträtt Mikael Lindfelt.
Bildtext Mikael Lindfelt.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Hur hoppfulla är ni att det går igenom?

- Det är svårt att säga. Det är en förhandlingssituation: det som vi nu i dagsläget har uttryckt är en vilja från Åbo Akademis sida att det här vill vi göra, och vi vill göra ett så bra case som möjligt för ministeriet så att de förstår att det finns bra argument för det här.

I dagens läge går det att studera farmaci vid Åbo Akademi, Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet, men vid Åbo Akademi finns endast en kandidatutbildning i farmaci.

Diskussion om artikeln