Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strand uppmanar kommuner skriva under jämställdhetsdeklaration – Larsmo sa nej redan 2014

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 17:22.
fem personer varav två är kvinnor sitter på stolar och väntar på en arbetsintervju. på bilden figurerar enbart kandidaternas ben.
Bildtext Jämställdhet handlar om mer än att ha en lika stor representation av kvinnor och män.
Bild: Dan Burch / Mostphotos

Kan Österbotten bli det landskap i Finland där alla kommuner har undertecknat den europeiska deklarationen om jämställdhet? Det hoppas Joakim Strand (SFP) som nu gjort ett upprop om att de sex sista kommunerna också ska skriva under.

Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) är medlem i Österbottens förbunds jämställdhetsgrupp, och där har frågan om deklarationen aktualiserats på nytt.

Joakim Strand
Bildtext Joakim Strand.
Bild: Yle/Roger Källman

Han är glad över hur många kommuner i Österbotten som redan har undertecknat deklarationen, men nu hoppas han att Österbotten skulle bli det första landskapet i Finland där alla kommuner är med på tåget.

– Att man undertecknar ett papper skapar ju ingen magi i sig, men det att man inom organisationer börjar tänka på de här frågorna tror jag också leder till en massa andra positiva spin off-effekter, säger Strand.

Han minns vad en forskare inom jämställdhet sa. Hon hade arbetat med företag på en hög nivå och därför hade sett resultat av ett jämställt arbete.

– Hon hade sett att organisationer som aktivt och systematiskt jobbar med jämställdhetsfrågor visar sig vara kreativare och effektivare även i andra sammanhang.

Sex kommuner har inte skrivit under

Den europeiska deklarationen om jämställdhet har utarbetats av Europeiska samarbetsorganisationen för kommuner och regioner, Council of European Municipalities and Regions (CEMR) i samarbete med de europeiska kommunförbunden.

Finlands kommunförbund har också publicerat en handbok med utgångspunkt i deklarationen som ska vara till stöd för genomförandet.

I Österbotten är det sex kommuner, Kaskö, Kronoby, Laihela, Larsmo, Storkyro och Vörå, som inte skrivit under deklarationen.

I Vörå har man aldrig haft jämställdhetsdeklarationen uppe som ärende. Styrelseordförande Rainer Bystedt (SFP) vet inte varför, men han är säker på att Vörå också skulle besluta sig för att skriva under om man tog upp det till diskussion.

– Det här har vi inga bekymmer med i Vörå, tvärtom, säger Bystedt.

Han tror att de kommer att ta upp det som ett ärende i Vörå.

Rainer Bystedt
Bildtext Rainer Bystedt.
Bild: Yle/Pia Lagus

Larsmo sa nej

I Larsmo valde man att 2014 säga nej, att inte skriva under deklarationen, efter en omröstning som slutade 6-3.

Styrelseordförande Karita Nynäs (SFP) säger att man i SFP-gruppen sedan dess emellanåt diskuterat saken, men att det inte kommit upp till allmän diskussion sedan man sa nej.

De tre som då röstade ja var alla från SFP, bland dem fanns Nynäs själv. De som röstade nej var en person från SFP, en från SDP och fyra från KD.

Peter Östman.
Bildtext Peter Östman.
Bild: Tapio Luoma-aho

Peter Östman (KD) är fullmäktigeordförande i Larsmo och var inte med 2014 när ärendet var uppe till behandling.

– När det gäller frågan om jämställdhet så vet jag inte om det mest centrala är om man har undertecknat en deklaration eller om man verkställer jämställdhet i praktiken.

Han tycker att Larsmo är en jämställd kommun, och tror nog att Larsmo kan skriva under deklarationen i framtiden.

– Personligen tycker jag knappast att det finns några praktiska hinder men det är fullmäktige som säger sitt i frågan. Säkert kommer vi att ta ställning till det så småningom.

Karita Nynäs vet inte hur det skulle gå i en omröstning i Larsmo i dag, men hon är glad att Joakim Strand lyfter frågan och hoppas att de sista sex kommunerna också skriver under.

– Det skulle vara ett fint PR för hela landskapet att vi är för jämställdhet i alla Österbottens kommuner.

Strand håller med.

– Jag är själv helt övertygad om att det är konkurrensfördel för både den offentliga förvaltningen, näringslivet och regionen i helhet.