Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Världens enda borreliosvaccin utvecklas i Österrike - kan finnas på marknaden inom fem år

Från 2019
Uppdaterad 04.09.2019 06:11.
Forskare studerar fästingar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Mot den fästingburna hjärnhinneinflammationen har det redan i många år funnits ett vaccin, men inte mot borrelios. Det här jobbar man nu på i Österrike, vid det franska bolaget Valneva.

Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd, THL, har antalet konstaterade borreliosfall i Finland femfaldigats under de senaste 20 åren. Toppåret 2018 konstaterades över 2300 fall av borrelia i landet. De flesta fallen fanns på Åland, i Huvudstadsregionen och i Egentliga Finland. Men också på andra håll i världen ökar borreliosfallen.

Bolaget Valneva är i dagsläget de enda i världen som har ett Borreliavaccin på gång. Just nu är de inne i den kliniska fasen av utvecklingen.

Planerna är ambitiösa.

- Vaccinet ska täcka de sex typer av borreliabakterier som man räknar med att orsakar mellan 95 och 98 procent av borreliosfallen på norra halvklotet, berättar bolagets vd Thomas Lingelbach då vi ringer upp honom i Wien.

Testar vaccinet som bäst

Valneva inledde arbetet för sex år sedan. Om allt går bra är vaccinet tillgängligt inom fyra till fem år.

I korthet fungerar det så att det i vaccinet finns en antigen som baserar sig på proteinet OspA, som orsakar borrelia. De som får vaccinet utvecklar antikroppar mot borrelia och då fästingen biter människan, får fästingarna i sig av antikropparna och borreliabakterien dör.

Utslag som tyder på borrelios.
Bildtext Ett typiskt symptom på borrelios är en röd ring på huden.
Bild: iStock.com

Just nu är man inne i fas två av de kliniska testerna där 500 människor från USA och Europa är med.

Syftet med testerna, förutom att säkra sig som vaccinets trygghet, är att klargöra vilken den exakta dosen ska vara. Den informationen utgör sedan basen för följande faser, som fokuserar på effektiviteten av vaccinet och vaccinationsintervallet.

Men är vaccinet tryggt?

Thomas Lingelbach försäkrar att bolagets prioritet är att utveckla ett säkert och effektivt vaccin och så här långt ser det mycket bra ut.

- Vi har inte sett några som helst oroande signaler angående säkerheten och vaccinet kommer ännu att genomgå tester med 15 000 till 20 000 människor innan det kan få licens, säger han.

De största utmaningarna med att utveckla vaccinet är att det är tidskrävande och dyrt, medger Lingelbach.

- 10, 11, 12 år är inte ovanligt då det kommer till att utveckla ett vaccin. Vi bedömer också att vi måste investera ytterligare 300 miljoner euro för att få ut vaccinet på marknaden.

Borrelios är inte heller den lättaste sjukdomen att utveckla ett vaccin mot.

En fästing kryper på ett finger.
Bildtext Fästingarna sprider bland annat TBE och borrelios, men mot borrelios finns ännu inget vaccin.
Bild: Filemon von Numers

- Det finns sex olika typer av borreliabakterier på norra halvklotet, vilket betyder att vi måste utveckla sex vaccin i ett. Det ökar förstås komplexiteten i utvecklingsprocessen av vaccinet.

I slutet av 1990-talet utvecklades visserligen ett borreliavaccin i USA, men det skyddade endast mot den typen av borreliabakterie som förekommer i USA. Vaccinet drogs dock tillbaka efter några år.

Idag finns endast ett borreliavaccin på marknaden och det ges till hundar. Men vid Valneva tror man på att tiden är mogen för ett nytt vaccin.

- Det medicinska behovet och medvetenheten kring borrelios var helt annorlunda för 20, 30 år sedan jämfört med idag. Att utveckla ett vaccin mot borrelios är invecklat och dyrt, men vi tror på detta. Annars skulle vi inte kunna göra det.

Diskussion om artikeln