Grännäs har fått sitt efterlängtade eftis – föräldrarna lättade: ”Det känns helt super och vi är jättetacksamma”
Efter många år har eleverna i Grännäs skola i Borgå äntligen fått ett eget eftis. Föräldrarna är nu lättade och kan pusta ut. En av dem är Gloria Bagge.
- Det här är en superbra lösning så att barnen får en trygg plats att vara på efter skolan och inte behöver vara ensamma hemma så många timmar. Det känns helt super och vi är jättetacksamma.
Grännäs har i många år varit utan eftis. Orsaken har varit att det har funnits för få barn. För familjen Bagge blev det aktuellt med eftis ifjol då dottern Erin började första klass.
Eftersom Grännäs saknade eftis måste familjen fundera på andra alternativ. Lösningen blev att dottern hoppade på bussen in till Borgå centrum.
- Det var nog ganska krångligt. Vi gjorde så att hon ibland kom till mitt jobb på Kyrkogatan och ibland for hon till mina föräldrar i stan.
I år blir det inga långa bussresor. Nu får både Erin och hennes lillebror Vincent, som i år började ettan, gå till eftis varje dag efter skolan. Det här har underlättat familjen Bagges vardag.
- Det är mycket lättare och trevligare på alla sätt. Nu behöver man inte heller ha mor- och farföräldrar och hjälpa. Nu är barnen bara en liten stund ensamma hemma och här på eftis får dom mellanmål och kan göra läxorna.
Gloria Bagge berättar att både Erin och Vincent i alla fall än så länge är glada och nöjda när de kommer hem från eftis.
- Det är skönt att inte behöva åka buss så långt, säger Erin.
Erin berättar att hon trivs på eftis och att det roligaste är att leka med barbiedockorna.
- Vi har en massa lekar så vi leker mycket. Vi är också ute. Igår var vi ute i skogen. Då hade vi fritid men vi ska också ha lekar i skogen.
En fråga om trygghet
Att få ett eftis till Grännäs har dock inte varit lätt. På vintern tog föräldrarna tag i saken.
- Vi samlade in en lista med elva namn och det var tillräckligt många för att vi skulle få igång ett eftis. Därifrån har det varit ett stort jobb. Det är vår eftisansvariga Siri Widestam som har fixat och skött, säger Gloria Bagge.
Siri Widestam berättar att det har vari en lång process, mycket arbete och att det ibland har varit jobbigt. I dag är hon ändå jätteglad över att skolan har fått ett eget eftis.
- Det känns bra att vi nu har fått eftisverskamhet, speciellt med tanke på att allt jobb som vi har gjort med styrelsen har varit helt frivilligt.
Grännäs eftis arrangeras av Grännäs Hem och skola. Eftiset är öppet varje dag från klockan 12:30 till 17. För tillfället går tolv barn på eftiset.
I första hand är verksamheten till för elever i första och andra klass men även äldre barn kan få gå på eftis. Enligt Widestam är eftisverksamhet en fråga om trygghet.
- Föräldrarna ska få känna sig trygga och inte fundera på om barnen sitter ensamma hemma flera timmar, var dom är och inte få tag i dem per telefon.
Just nu är eftiset verksamt i skolan. Under hösten ska verksamheten fortsätta i den gamla skolbyggnaden som för tillfället renoveras till ett "art house". Huset väntas vara klart i oktober.
- Tanken är att när barnen under skoldagen är i sina klassrum så ska eftisverksamheten fortsätta i "art house" så att de får lite omväxling. Då är det inte mera skola utan mera ledd verksamhet, säger Widestam.
Osäker framtid
När Yle Östnyland besöker Grännäs eftis på onsdag eftermiddag har barnen fritid ute på skolgården. På en av de stora gungorna sitter Dennis Nyblom.
Nyblom började i ettan förra veckan och han berättar att det känns bra att skolan har börjat.
- Jag har nog haft lite läxor men det har nog varit roligt att skolan har börjat.
Nyblom berättar också att eftis känns roligt. Roligaste är det då han får leka fritt. I dag har barnen bland annat fått måla och pyssla med hama-pärlor.
- Vi är på olika ställen olika dagar. Ibland kan vi vara i skogen och ibland är vi i gymnastiksalen. I dag har vi varit i vårt vanliga klassrum.
Hur framtiden ser ut för eftisets del är ännu oklart. Mycket beror på hur många barn som söker in till eftis nästa år, berättar Widestam.
- Vi får ta ett år i taget. Om gruppen blir större så får vi fundera på om vi behöver anställa två stycken eftisledare eller om vi klarar oss med en, säger Widestam.
Gloria Bagge är positivt inställd och tror att folk kommer att grabba tag i chansen.
- Vi ska hoppas att verksamheten fortsätter alla år och att det kommer barn till eftis. Jag tror nog att det kommer att fortsätta nu när vi har fått igång det här.
