Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

Från 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin den 21 augusti 2019.
Bildtext Johnson och Merkel höll en gemensam presskonferens i Berlin på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

- Det är helt klart att vi inte kan acceptera avtalet i sin nuvarande form. Det skulle antingen splittra Storbritannien eller förbinda oss till EU:s lagstiftning och handelsbestämmelser utan att Storbritannien får sin röst hörd i saken, sade Johnson till Merkel enligt nyhetsbyrån AFP.

Johnson uppgav att han är beredd att kompromissa kring avtalet, och Merkel uppgav i sin tur att EU är beredd att förhandla kring handelsavtalet med Storbritannien efter brexit.

Merkel sade att hon hoppas att ett avtal som undviker en hård gräns mellan Nordirland och Irland kan förhandlas fram inom den kommande månaden.

- Kanske kan vi göra det inom de kommande 30 dagarna, varför inte? sade Merkel.

Hon uppmanade alla förhandlingsparter att “försöka åstadkomma detta.”

Macron: "Ett avtalslöst brexit vore Storbritanniens eget fel"

På onsdagen sade Frankrikes president Emmanuel Macron att det är Storbritanniens eget fel om deras utträde ur unionen sker utan något avtal, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Macron tillade att Johnson krav på nya förhandlingar inte är möjliga med de villkor han föreslår. Detta inkluderar den hårda gränsen mot Irland.

Både EU och Storbritannien har lovat att det inte ska uppstå några gränsformaliteter och att ingen fysisk gräns ska upprättas mellan Irland och Nordirland.

Detta förutsätter emellertid att båda parterna kommer överens om den öppna gränsen samt ett nära samarbete mellan EU och Nordirland, och att Nordirland i praktiken följer vissa EU-direktiv.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln