Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

WHO: Mikroplast i dricksvattnet utgör inte ännu en hälsorisk

Från 2019
Vatten som rinner i ett glas mot en neutral vit bakgrund.
Bildtext Vatten är den främsta källan till mikroplaster som hamnar i människan.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Mikroplaster i dricksvatten är tills vidare ingen hälsorisk för människan, konstaterar Världshälsoorganisationen WHO i en ny rapport.

Enligt WHO är halten av mikroplaster i vattnet ännu inte alltför hög, men organisationen vill utreda de eventuella framtida riskerna.

Eftersom det finns så lite forskning inom ämnet är det svårt att analysera resultaten från forskningen.

Det är den första rapporten där WHO utrett mikroplasters hälsopåverkan. Rapporten fokuserar på mängden mikroplast i kran- och flaskvatten.

Fortsatt forskning om hälsopåverkan

Strax efter att rapporten publicerats efterlyser WHO mer forskning om mikroplast i miljön och dess potentiella effekter på människan.

- Vi behöver få veta mer om mikroplasters hälsorisker eftersom det finns överallt - även i vårt dricksvatten, säger Maria Neira vid avdelningen för folkhälsa vid WHO, i ett pressmeddelande.

- Baserat på den begränsade informationen vi har tycks mikroplast i dricksvatten inte utgöra en hälsorisk på nuvarande nivåer, men vi måste få reda på mer, fortsätter hon.

Enligt rapporten är det troligt att mikroplaster som är större än 150 mikrometer inte absorberas i människokroppen. Forskningen visar också att upptagandet av mindre partiklar är begränsat.

Även om uppgifterna är begränsade visar forskningen att människokroppen lättare absorberar små mikroplastpartiklar, till och med i nanostorlek.

Tidigare i år publicerade Världsnaturfonden WWF en rapport som visade att människor får i snitt fem gram mikroplaster i sig varje vecka. Den främsta källan för mikroplaster är vatten.

Källa: WHO