Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två hundar hittades begravda på grundvattenområde i Pedersöre

Från 2019
Grundvattenområdet Sandåsen utanför Jakobstad
Bildtext Här, på grundvattenområdet Sandåsen, hittades de två döda hundarna.
Bild: Yle/Kjell Vikman

I slutet på förra veckan hittades två döda hundar vid Sandåsen utanför Jakobstad, på ett området tillhörande Pedersöre kommun. Hundarna var lite mindre än en schäfer i storlek och de bara nödtorftigt täckta med grus.

Sandåsen är ett gammalt grustäktsområde som är klassat som ett viktigt grundvattenområde. Djur får inte begravas på grundvattenområden.

Djurskyddsövervakaren Teija Löfholm från Jakobstadsnejdens Djurvänner r.f. är upprörd över den behandling som de döda hundarna fått.

- Man bör respektera hundar och andra döda sällskapsdjur och inte slänga iväg dem som avfall, säger hon.

Teija Löfholm är ordförande för Jakobstadsnejdens Djurvänner r.f.
Bildtext Teija Löfholm.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Min första reaktion var att det är hemskt , så här får man absolut inte göra, säger Teija Löfholm. Jag blev så arg och ledsen - hur kan man lämna en familjemedlem så här?

Miljöhälsovården meddelades i fredags

Området vid Sandåsen är klassat som ett viktigt grundvattenområde. Redan av den anledningen får man inte gräva ner döda sällskapsdjur eller andra djur på området.

Miljöhälsoinspektör Leif Karlström i Jakobstad fick meddelande om de döda hundarna som hade hittats cirka 100 meter från varandra och täckta med lite grus.

Miljöhälsoinspektör Leif Karlström
Bildtext Miljöhälsoinspektör Leif Karlström.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- I första hand är det markägarens ansvar att ta hand om döda djur om ägaren inte kan hittas. I det här fallet är det Pedersöre kommun som äger marken, säger Leif Karlström.

Personal från Pedersöre kommun hämtade djuren på måndag förmiddag.

Var kan man begrava döda djur

När det gäller döda sällskapsdjur har det blivit vanligare att folk begraver dem på särskilda djurbegravningsplatser. En sådan finns också i Jakobstad.

- Det vanliga är ändå att folk begraver sällskapsdjur på sommarstugan eller på tomten till ett egnahem. Det är tillåtet, säger Leif Karlström.

En av de döda hundarna vid Sandåsen utanför Jakobstad
Bildtext En av de döda hundarna vid Sandåsen utanför Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Självdöda produktionsdjur får inte grävas ner var som helst, utan skall föras till destruktion. Hästar är ett undantag. De behöver inte föras till destruktion, utan får grävas ned på egen mark.

Det är enligt Leif Karlström inte vanligt att man hittar döda hundar i terrängen men ibland händer att kor, grisar, får eller djur från pälsfarmer hittas i skog och mark.

- Hittar man ingen ägare är det markägaren som är ansvarig.

Diskussion om artikeln