Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolsonaro anklagar medborgarorganisationer för Brasiliens skogsbränder - absurt anser aktivister och forskare

Från 2019
Uppdaterad 22.08.2019 07:28.
En liten flicka står med en skylt för att rädda Amazonas.
Bildtext Bevara Amazonas - kampanjen har fått in drygt en miljon underskrifter mot avverkningen av Amazonas regnskog.
Bild: EPA-EFE

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar oberoende medborgarorganisationer för de omfattande skogsbränderna i Amazonas. Det är absurt anser både aktivister och forskare, som anklagar Bolsonaro för bränderna.

Jair Bolsonaro hävdar att medborgarorganisationer har tänt eld på skogar för att ställa honom och Brasilien i dåligt ljus.

- Bränderna har anlagts på strategiska platser. Det verkar som om de har tänt eld på skogarna för att filma dem, konstaterade Bolsonaro.

- Det här är kriget som vi står inför.

Brasiliens president Jair Bolsonaro på besök hos Donald Trump i Washington den 19 mars 2019.
Bildtext Miljöaktivister befarar det värsta då Jair Bolsonaro och Donald Trump leder Brasilien respektive USA

Klimatforskare, miljöaktivister samt den brasilianska oppositionen anser att anklagelserna är absurda. De anklagar Bolsonaro för bränderna eftersom han konsekvent har uppmuntrat till avskogning, som ofta sker genom svedjebruk.

Skogsytan i Amazonas har enligt forskare minskat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde i fjol.

- Bränderna orsakas av den politik som förstör miljön, av att jordbruket i Amazonas uppmuntras och av att betesmarkerna utvidgas, säger Camila Veigas, talesman för brasilianska medborgarorganisationer.

Rekordartade bränder

Brasiliens rymdforskningsmyndighet Inpe (National Institute for Space Research) slår samtidigt larm om att bränderna i Amazonas ökar rekordartat.

I år har antalet bränder i Brasiliens regnskogar ökat med 83 procent jämfört med motsvarade period i fjol. Man har hittills i år bokfört nästan 73 000 bränder, jämfört med omkring 40 000 under hela fjolåret.

På måndagen täcktes landets största stad São Paulo av svart brandrök i flera timmar, vilket var en följd av de massiva skogsbränderna.

Novo Airao i Amazonas, Brasilien
Bildtext Illegal skogsavverkning som ofta sker genom svedjebruk är den främsta orsaken till regnskogarna minskar rekordartat i Amazonas
Bild: ullstein bild - CARO / Bj�rn G�ttlicher/ All Over Press

Satellitbilder visar bland annat hur landets nordligaste delstat Roraima är täckt av svart rök.

Den amerikanska rymdforskningsmyndigheten Nasa, bekräftar att man kan se en klar ökning av bränder i Amazonas.

Illegal avskogning uppmuntras

Bolsonaro har också fått hård kritik eftersom han nyligen sparkade Inpes chef, som bar det högsta ansvaret för övervakningen av illegal skogsavverkning.

Skogsbränderna härjar oftast under torra perioder, men de har på sistone ökat även på grund av illegal avskogning.

- Det finns inget onormalt med klimatet i år eller nederbörden i Amazonas, som är precis under medelnivån, säger forskaren Alberto Setzer på Inpe.

Novo Airao i Amazonas, Brasilien
Bildtext Jair Bolsonaro har konsekvent uppmuntrat skogsavverkning i Brasiliens regnskogar
Bild: ullstein bild - CARO / Bj�rn G�ttlicher/ All Over Press

Även Världsnaturfonden WWF anser att det är skogsavverkningen som uppmuntras av Bolsonaro, som är orsaken till de omfattande bränderna.

- Historiskt är bruk av bränder direkt kopplat till skogsavverkning, eftersom det är en av metoderna för avverka skogar, säger WWF i ett uttalande.

Bolsonaros nära medarbetare, miljöminister Ricardo Salles som försöker försvara sin chef, försäkrar ändå att allt har gått rätt till.

- Alla regler om skogsavverkning har följts och vi fortsätter att förverkliga strategin. Arbetet försvåras tyvärr av den ekonomiska krisen och budgetnedskärningar, säger Salles.

Sanktioner hotar?

Omvärlden har tryckt på Brasilien och Bolsonaro för att få slut på bränderna eftersom Amazonas - världens lunga - är livsviktig för hela världen.

Både Norge och Tyskland har hotat att dra in sitt bistånd för skyddet av Amazonas. Enligt Norge försöker Brasilien inte ens längre förhindra skogsavverkning.

Även Brasiliens inflytelserika jordbruksindustri som befarar omvärldens sanktioner har tryckt på presidenten för att han ska göra något.

#PrayforAmazonas är för övrigt den mest populära hashtaggen i världen för närvarande.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln