Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt fler söker hjälp för spelmissbruk i Österbotten - "Ökningen explosionsartad"

Från 2019
Tangentbord med två tärningar ovanpå
Bild: Mostphotos/Andrey Popov

Spelmissbruk blir ett allt större problem också i Österbotten. Vid Vasas Center för mental- och beroendevård Horisonten beskriver man ökningen av antalet klienter under de senaste åren som explosionsartad.

För två år sedan fick man förfrågningar om spelmissbruk ungefär varannan månad, nu tar folk kontakt angående spelproblem varje vecka, berättar socialhandledaren Jani Nyman vid Horisonten.

Också på Understödsföreningen för Svenskspråkig Missbrukarvård, USM, ser man en ökning.

- I vår samtalsgrupp för spelmissbrukare har antalet tredubblats på de senaste två åren, säger Johanna Sundén, ansvarig handledare på USM.

Nuförtiden är det lätt att spela penningspel på telefonen. Det är också lätt att ta olika slags snabblån.

Enligt Jani Nyman är det vanligt med tiotusentals euro i spelskulder bland klienterna. I de värsta fallen har spelskulderna vuxit till över en miljon euro.

Lägre tröskel för att söka hjälp

Att antalet klienter med spelproblem har ökat förklaras också delvis av att man numera har bättre kunskap om spelberoende.

Tröskeln för att söka hjälp har sänkts i och med att frågan diskuteras mycket i medierna och också kända personer talar ut om sina problem, säger Jani Nyman.

Också i mellersta Österbotten har antalet klienter med spelproblem ökat de senaste åren.

Det största och mest ökande problemet är penningspel på nätet. Det är främst unga vuxna som lider av spelproblem men också äldre personer söker hjälp för sitt spelande.

I Karleby erbjuder beroendecentret Porten öppenvård för personer med alla slags beroendeproblem.

Text: Yle Pohjanmaa
Översättning: Anna Kurtén