Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan Obamas kommande besök i Danmark förklara Trumps helomvändning: "Rädd för att jämföras med Obama"

Från 2019
Uppdaterad 22.08.2019 08:58.
Barack Obama vinkar mot kameran under sitt besök till Milano för att hålla föredrag i maj 2017.
Bildtext Rädslan för att jämföras med den populäre presidenten Barack Obama kan delvis förklara Trumps beslut att ställa in besöket i Danmark
Bild: EPA/DANIEL DEL ZENNARO

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har ringt till sin danska kollega Jeppe Kofod i ett försök att släta över den diplomatiska tvist som uppstod då president Donald Trump plötsligt ställde in sitt statsbesök i Danmark. Samtidigt förekommer det spekulationer om att en förklaring till Trumps beteende var hans rädsla för att jämföras med den populäre Barack Obama, som besöker Danmark i september.

Mike Pompeo talade med kollegan Jeppe Kofod om det inställda besöket och uttryckte sin uppskattning för Danmarks långvariga samarbete med USA.

Ministrarna var också överens om att förstärka det goda samarbetet med Danmark, säger Pompeos talesman.

Även Danmark har understrukit samarbetet som länderna har haft genom åren, bland annat inom säkerhetspolitik. Många danska politiker befarar nu att den diplomatiska tvisten om Grönland kan få negativa följder för samarbetet bland annat mot klimatförändring.

Donald Trump svarar på reporter-frågor utanför Vita huset i Washington DC den 2 augusti.
Bildtext President Donald Trump gav på onsdagen ett långt, svamlande uttalande där han upprepade gånger angrep sin företrädare Barack Obama
Bild: EPA

Trumps beslut att ställa in besöket på grund av Danmarks vägran att sälja Grönland, har upprört känslor både i Danmark och i USA.

I Danmark har man talat om "ett aprilskämt", "barnsligt och förolämpande beteende" och "som ett tecken på nykolonialism".

Statsminister Mette Frederiksen ansåg att Trumps begäran att köpa Grönland var absurd och det tycks särskilt ha sårat Trump eftersom han konstaterade att hennes uttalande var "onödigt elakt" (nasty).

- Det enda hon skulle ha behövt säga var " Nej, vi skulle inte vara intresserade", sade Trump.

I USA har många påpekat att Danmark hör till USA:s mest trofasta allierade. Man minns bland annat att 43 danska soldater stupade i Afghanistan, vilket är fler än något annat land sett till folkmängden, inklusive USA.

Rädd för Obama?

I USA förekommer det spekulationer om varför Trump gjorde som han gjorde.

De flesta antar att Trump antingen förargades eller blev generad över att ett litet land som Danmark inte tog supermakten USA:s förslag på allvar.

Den konservativa journalisten David Frum, som bland annat blev känd för uttrycket "ondskans axelmakter" då han var president George Bush medarbetare i Vita huset, tror att det kan finnas en annan delförklaring.

Enligt Frum kan Trump ha varit rädd för att jämföras med sin populäre företrädare president Barack Obama, som ska besöka Danmark i slutet av september, ett par veckor efter Trumps planerade statsbesök den 2 och 3 september, som alltså ställdes in.

"Trump var rädd för den sannolika kontrasten. Trump vet att Obama är större än han, i världen såväl som i USA. Den vetskapen pinar Trump", skrev Frum på Twitter.

Han får medhåll av många andra, bland dem den liberale kolumnisten Greg Sargent i Washington Post.

Sargent skriver att han inte vet om det här är sant, men att det finns många slående orsaker till att Trumps rädsla för Obama kan vara en förklaring.

Han noterar att Trump verkar ha Obama på hjärnan och att hans främsta beslut bygger på att omintetgöra allt vad Obama åstadkom som president.

Trump vill också ge sken av att han är älskad överallt, därav hans överdrifter om hur många som kommer för att höra honom tala eller hans påståenden om att hans negativa opinionssiffror bygger på "falska nyheter och mätningar".

USA:s president Barack Obama vinkar.
Bildtext President Barack Obama
Bild: EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Sargent noterar att Trump under sitt besök i London i år ljög att de massiva demonstrationerna mot honom aldrig skulle ha ägt rum.

Han skriver också att Trump många gånger medvetet har saboterat eller rört om i relationerna med allierade, bland annat i Nato och bland G7-länderna.

- Orsaken är oklar, men kanske Trump bara försöker skapa internationellt kaos, skriver Greg Sargent.

Faktum är i varje fall att Trump på onsdagen gav ett långt svamlande uttalande där han angrep Obama upprepade gånger, synbarligen utan orsak, då han fick frågor om debaclet kring Danmark.

Han sade bland annat att Obama inte vågade utmana Kina så som han och att Ryssland ockuperade Krim under Obamas tid som president men att Ryssland ändå borde återupptas i G8-gruppen.

Han upprepade också lögnen om att det var Obama som började separera flyktingbarn från sina familjer vid gränsen.

Källor: Washington Post, Reuters