Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Problem med inomhusluft i skolor skyfflas under mattan - symptomen förklaras med att det hör till att barn är sjuka

Från 2019
En hand håller i en fuktmätare vid en möglig vägg.
Bildtext Det är inte sällsynt att skolor drabbas av problem med inomhusluften.
Bild: Andrey Popov / Mostphotos

Flera experter tycker att det finns brister i hur man behandlar problem med inomhusluften. Enligt professor Tuula Putus tonar man ned problemen och försöker förklara bort symptomen.

Flera skolor runt om i landet lider av dålig inomhusluft. Problemen framkommer ofta i klagomål riktade till Regionförvaltningsverket.

Tuula Putus, professor i yrkeshälsovård och miljömedicin, har forskat i problem med inomhusluft i 30 år. Hon är frustrerad över situationen och enligt henne handlar det om ett attitydproblem och att barnen inte uppskattas tillräckligt mycket.

Hon påpekar att lagstiftningen och myndigheternas instruktioner och riktlinjer gällande dålig inomhusluft är tydliga, men att de helt enkelt inte följs.

- Barnets rättigheter förverkligas inte i Finland. Vi är väldigt långsamma på att ta tag i ärenden som utgör ett hot för barn och ungdomar. Barnen är vår framtid och de är värda en hälsosam och trygg daghems- och skolmiljö, säger Putus.

Också själva behandlingen av dålig inomhusluft är bristfällig. Enligt experter handlar det om att ansvaret för problemen är alldeles för utspridda inom kommunerna.

Symptomen bortförklaras

Putus är särskilt frustrerad på hur man tonar ned problemen. Ofta åsidosätts barnens symptom av dålig inomhusluft, med en förklaring om att det hör till att barn ofta är sjuka.

Hon har också hört om fall där det antyds att lärarnas symptom beror på klimakteriet.

Det finns omfattande forskning på problem med inomhusluft, men enligt Putus tas de sällan i beaktande.

Forskningarna påvisar att ifall byggnaden renoveras på rätt sätt resulterar det slutligen i besparingar för kommunerna.

Problemen med inomhusluft diskuteras som bäst i samband med projektet Sunda lokaler 2028. Målet med projektet är att renovera byggnader som är i dåligt skick och förbättra vården för människor som drabbas av symptom relaterade till inomhusluftproblem.

Texten baserar sig på artikeln "Lasten kuuluu sairastaa paljon ja opettajien oireet johtuvat vaihdevuosista – Näin hurjia väitteitä koulujen sisäilmaongelmien yhteydessä esitetään" skriven av Terhi Uusivaara.

Diskussion om artikeln