Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Intet nytt på badmintonfronten – de asiatiska länderna med Kina i spetsen dominerar i VM

Från 2019
Uppdaterad 22.08.2019 10:34.
Kina är det bästa landet i badminton.
Bildtext Det kinesiska herrdubbelparet He Jiting och Tan Qiang spelar på torsdagen om en plats till kvartsfinalen.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Kina, Japan och Indonesien dominerar när VM i badminton går in på den fjärde tävlingsdagen. Allt är med andra ord som vanligt. Finland kom, såg och förlorade på den första tävlingsdagen.

Startfältet i VM består av maximalt 64 spelare per kategori. Efter att den första rundan spelats återstår de 32 bästa, och efter två omgångar finns de 16 bästa i de fem kategorierna – herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel – kvar i leken.

Det är där vi står nu, när den fjärde dagen av VM i badminton i Basel håller på att köra i gång.

Alla torsdagens åttondelsfinaler hittas här.

Det innebär att 80 (5x16) singelspelare eller dubbelpar fortfarande är med och kämpar om VM-medaljer. Inga bronsmatcher spelas – bronsmedaljerna delas ut till de båda förlorande parterna i semifinalerna.

Kina klar etta

Kina toppar maratontabellen vad VM-medaljer beträffar. I överlägsen still, kan tilläggas. 182 medaljer har det blivit under årens lopp – alltsedan VM arrangerades för första gången i Malmö 1977. Tvåa är Indonesien med 74 medaljer före Europas lilla stora land Danmark med 61,5 medaljer (halvan kommer från att dubbelpar kan komma från olika länder) och Syd-Korea med 53 medaljer.

Danmark hör till världens bästa badmintonnationer.
Bildtext Sara Thygesen och Maiken Fruergaard är i åttondelsfinal i damdubbel.
Bild: imago images / Beautiful Sports/ All Over Press

England, Japan och Malaysia kommer alla över 20 medaljer, medan uppstickaren Spanien ligger högt i guldligan tack vare Carolina Marín som på egen hand vunnit landets alla tre VM-medaljer, alla gyllene.

Totalt har VM-gulden fördelats på enbart tio länder medan 20 länder (av medaljörerna räknas Skottland och Hong Kong i det här fallet som länder) har vunnit medalj. Tio länder kommer från Asien, nio från Europa medan USA har lyckats vinna ett VM-guld.

Asiatisk dominans i Basel

Kina har som vanligt flest spelare eller par med bland de 16 bästa, det vill säga representanter i åttondelsfinal: totalt 14. Japan är god tvåa med 13 och Indonesien trea med nio. Dessa länder är de enda som fortfarande har spelare kvar i alla fem kategorier, det vill säga åtminstone i teorin en chans att kamma hem alla fem VM-guld.

Syd-Korea och Malaysia har sex spelare eller par kvar bland de 16 bästa, medan Europas främsta hopp Danmark den här gången får nöja sig med fem – lika många som Indien och Thailand.

Indiern som besegrade Eetu Heino.
Bildtext Indiern H. S. Prannoy som besegrade Eetu Heino är fortfarande med och kämpar om VM-framgång.

Sedan följer Taiwan med fyra samt Hong Kong, Singapore och England med två var.

Bulgarien, Holland, Skottland, Tyskland, Vietnam, USA och Kanada ståtar med en spelare eller ett par kvar i VM inför åttondelsfinalerna.

Finland långt ifrån VM-medalj

Finland då? Ja, vi hade två herrsingelspelare, Eetu Heino och Kalle Koljonen, med i VM, men bägge två hade otur i lottningen och deras VM-sejour blev bara en match lång. Koljonen förlorade mot den 8-seedade japanen Kenta Nishimoto medan Heino föll mot indiern H. S. Prannoy som i sin följande match fällde ut självaste Lin Dan, den kinesiska legendaren som vunnit VM-guld i herrsingel 2006, 2007, 2009, 2011 och 2013.

Det var med andra ord ungefär lika dåligt flyt i lottningen som för ett år sedan när samma duo likaledes förlorade sina öppningsmatcher i VM som då gick av stapeln i kinesiska Nanjing.

I VM 2017 lyckades Heino vinna sin första match men förlorade den andra mot den slutliga världsmästaren Viktor Axelsen från Danmark. Koljonen gjorde sin VM-debut genom att kämpa tappert – men förlora – mot en koreansk spelare som sedermera vann VM-brons.

Någon VM-medalj har det dess värre inte blivit för Finlands del.

På upploppet i VM tätnar tempot om möjligt ännu mera än vad det varit i början av turneringen. Kvartsfinalerna spelas på fredag och semifinalerna på lördag. På söndag avgörs VM-guldmedaljernas öde. Tävlingarna kan följas med via sociala medier.

Diskussion om artikeln