"Ungdomar dricker inte mindre alkohol, men de kanske har blivit bättre på att ljuga om saken"
Under en lång tid har det rapporterats om att färre ungdomar dricker sig berusade, men nu har minskningen avstannat enligt årets Studie i ungdomars hälsobeteende 2019.
Andelen ungdomar i åldern 12-18 år som väljer att vara nyktra har minskat under de senaste två åren, enligt den färska studie som social- och hälsovårdsministeriet låtit genomföra.
Det enda undantaget var pojkar i 18-års åldern där berusningsdrickandet fortsätter minska.
Reaktionerna på studien beror på vem man frågar, forskare eller ungdomar. Vad de båda grupperingarna har gemensamt är att att de ställer sig skeptiska till studien. Dock av vitt skilda orsaker.
- Det är nog bra att ha lite is i magen här. Kom ihåg att det här bara är en enda studie och att undersökningar de senaste tjugo åren har visat att ungdomar dricker mindre alkohol, påminner chefsexpert inom alkoholfrågor Thomas Karlsson vid Institutet för hälsa och välfärd.
Det är nog bra att ha lite is i magen här.
Thomas Karlsson, chefsexpert inom alkoholkonsumtion THL
En attitydförändring?
Enligt Karlsson så förändras trender och attityder inte över en natt och han har svårt att tro att attityderna mot alkohol har blivit mera inställsamma bland finska ungdomar under de senaste två åren
- Trender förändras långsamt och det är för tidigt att säga om ungdomars inställning till alkohol håller på att förändras, säger han.
De senaste 20-25 åren har ungdomars attityder gentemot alkohol förändrats mycket och unga idag har en mer negativ syn på alkohol än vad ungdomar hade i slutet på 90-talet. Om man ska tro på forskning och statistik.
- Synen på alkohol är annorlunda idag än vad den var för tjugo, tjugofem år sen. Ungdomar har idag en generellt mer negativ syn på alkohol och är medvetna om vilka konsekvenser alkohol kan ha. Men föräldrarnas inställning har också blivit mera sträng samtidigt som tillgängligheten på alkohol har minskat, tror Karlsson.
Ungdomar överraskade
På innergården vid Tölö gymnasium sitter ett gäng ungdomar i åldern 16-18 år. På frågan om de tror att nykterhetstrenden är på väg att vända svarar de med ett gapskratt att de inte märkt av någon sådan till att börja med.
- Jag tycker inte att det har minskat på något sätt de senaste åren i någon ålder. Jag tycker bara att det har blivit mer och att yngre och yngre människor har börjat dricka mer. Kanske de som är 17-18 dricker mera måttligt och utan att det blir galet, men jag skulle nog säga att unga dricker mycket, säger Sasha och får medhåll av sina kompisar.
Jag tycker inte att det har minskat på något sätt de senaste åren i någon ålder. Jag tycker bara att det har blivit mer.
Sasha
Men Cassu har anat en ökning i ungas drickande.
- Ja, de som nu är tjugo, tjugofem år drack kanske inte lika mycket som det görs nu för tiden. För nu festas det nog mycket, säger han.
- Eller så kanske ungdomar bara har blivit bättre på att ljuga om sitt drickande, flikar Max in.
Ingen röker förutom när det är fest
När samtalet kommer in på rökning är reaktionerna enhälliga, men denna gång enhälligt negativa emot rökning. De är alla överens om att rökningen har sjunkit avsevärt bland ungdomar.
- Jag känner seriöst ingen som röker dagligen, säger Artur som får ivrigt medhåll av sina kompisar och fortsätter:
- Det är inte alls i mode att röka och ingen gör det. Förutom om det är fest, då röker många fortfarande, säger han.
Bland ungdomar i åldern 14-18 har tobaksanvändningen sjunkit de senaste åren, men enligt studien i ungdomars hälsobeteende har minskningen avtagit under de senaste två åren.
Bland flickor har användningen ökat en aning, något som kan förklaras av att ungdomar använder mera snus.
Det är inte något coolt eller töntigt, utan det är bara ett bra sätt att umgås.
Cassu
Enligt Seba är det lika lätt att få tag på snus som det är att få tag på alkohol. Det vill säga bara några klick eller ett telefonsamtal bort.
- Snuset får du dessutom levererat rakt hem till dig, berättar han.
"Lika normalt som en springtur"
Att alkohol skulle vara otrendigt bland ungdomar verkar det inte som när man pratar med ungdomarna i Tölö. Alkohol är lättillgängligt och faller ungdomarna i smaken. Enligt dem dricker de flesta och det ordnas fester varje helg.
- Det är inte något coolt eller töntigt, utan det är bara ett bra sätt att umgås med nya och gamla kompisar och ha roligt tillsammans, säger Cassu.
- Jag skulle säga att det är lika normalt som att ta en springtur. Det är inte något man tänker desto mera på utan det är något man bara gör, säger Artur.