Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jari-Matti Latvalas framtid i VM-serien i rally hotad: "Det här är läget, man måste köra så bra som möjligt"

Från 2019
Jari-Matti Latvala måste köra bättre i VM-rallyserien.
Bildtext Jari-Matti Latvala måste köra ännu bättre i VM-rallyserien.
Bild: Vesa P�pp�nen / AOP

Om Jari-Matti Latvala inte får till stånd bättre resultat i VM-serien i rally är hans stallplats under följande säsong hotad. Latvala uttalade sig om läget inför helgens VM-deltävling i Tyskland.

I det finska VM-rallyt i Jyväskylä körde Jari-Matti Latvala in på en fin tredje plats men i övrigt låter de goda resultaten vänta på sig.

Efter nio VM-deltävlingar är Latvala på nionde plats i VM-sammandraget. Latvala som kör med Toyota har två stallkamrater framför sig: esten Ott Tänak som leder VM-serien och britten Kris Meeke som är sjua. Även Citroen, Hyundai och Ford har båda sina toppförare framför Latvala i VM-sammandraget inför Tysklands deltävling som avgörs i helgen.

– Ett faktum är att man kör mer avslappnat om man vet var man kör följande säsong. Osäkerheten är en stressfaktor, säger Latvala till Yle Urheilu.

"Stress en del av sporten"

– Men det är en del av den här sporten att kunna hantera stress. Det här är läget, man måste köra så bra som möjligt, säger Latvala inför den tionde VM-deltävlingen som går av stapeln i Tyskland.

Efter Tyskland återstår fyra deltävlingar, så det är fortfarande över 125 poäng som står på spel. Med tanke på att Latvala hittills samlat ihop 56 poäng är hans chanser till VM-kronan egentligen inte ens teoretiska. Tänak är etta med 180 poäng, 124 mera än Latvala. Fransmannen Sébastien Ogier är tvåa med 158 poäng med sin Citroen, före belgaren Thierry Neuville med 155 poäng med sin Hyundai. Gapet till fyran, Fordkusken Elfyn Evans är enormt: britten har 78 poäng.

Satsar på topp-3

Latvala är dessutom först den tredje bästa finländaren i VM-sammandraget. Teemu Suninen är sexa och Esapekka Lappi åtta.

Härom veckan gjorde Latvala sin bästa insats för säsongen på sandvägarna i Mellersta Finland. Stundvis utmanade han till och med vinnaren Tänak om segern, men till slut tvingades han nöja sig med tredje plats.

– Jag hoppas verkligen att vi kan hålla samma takt. Oftast har deltävlingarna mot slutet av säsongen passat mig bättre. Det vore fint om vi kunde fortsätta från samma nivå som vi uppnådde i Jyväskylä.

Men några specifika mål för Tysklands-rallyt har han inte.

– Det viktigaste vore att hänga med i samma fart som täten. Om jag kommer i mål bland de tre bästa så är det ett toppenresultat. Men det viktigaste är att vi får ihop stallpoäng, säger Latvala till Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln