Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

30 år sedan människokedjan genom Baltikum: "Vi höll samman då och därför har vi det vi har i dag"

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 07:25.
Människokedja i Litauen den 23 augusti 1989.
Bildtext Den Baltiska kedjan i Litauen den 23 augusti år 1989. Hundratusentals litauer deltog i en demonstration av enighet mellan de baltiska länderna på årsdagen för Molotov-Ribbentropp-pakten.
Bild: Wikimedia Commons / Kusurija

På dagen femtio år efter att Molotov-Ribbentrop-pakten undertecknades ställde sig mellan en och två miljoner ester, letter och litauer hand i hand i en 600 kilometer lång människokedja från Vilnius till Tallinn.

Den Baltiska kedjan började sin långa färd genom Litauen, Lettland och Estland uppe på Gediminaskullen mitt i Vilnius. Där träffar vi Laimutis Vaitonis, en av hundratusentals litauer som deltog.

Laimutis Vaitonis, som själv deltog i den Baltiska kedjan, står vid startpunkten vid Gediminasslottets torn i Vilnius.
Bildtext Laimutis Vaitonis står exakt på den plats där den Baltiska kedjan började i Vilnius.
Bild: Gustaf Antell

- Jag kan fortfarande i dag upprepa det vi tänkte då, säger Vaitonis: Enighet är så väldigt viktigt - axel mot axel, sida vid sida. Det vi för 30 år sedan lärde varandra är lika relevant för oss alla ännu i dag.

Enighet är så väldigt viktigt - axel mot axel, sida vid sida.

Datumet var noggrant valt. Det var exakt 50 år efter att Molotov-Ribbentrop-pakten skrevs under, alltså det hemliga avtal där Sovjetunionen och Tyskland delade upp östra Europa mellan sig.

Ett foto av startpunkten av den Baltiska kedjan vid Gediminasslottets torn i Vilnius.
Bildtext I Gedminasslottets torn pågår en utställning om den Baltiska kedjan. Bilden föreställer början, eller slutet om man så vill, på den 600 kilometer långa kedjan.
Bild: Gustaf Antell

Vaitonis stod nära motorvägsavtaget till Ukmergė ungefär 70 kilometer norr om Vilnius.

- Det var omöjligt att komma fram till motorvägen med bil. Det var så många människor där att vi måste gå de sista två kilometerna längs med ängsstigar tills vi hittade en lucka i kedjan.

Ukmergė har blivit känt som den plats utanför Vilnius där det möjligen var som trängst.

- Efter en halv timme stod det så många människor bakom oss att kedjan i praktiken bestod av två eller tre rader, minns Vaitonis.

Iveta Vaiginienė och Raimundas Vaiginis: Vi visste att esterna och letterna tänkte som vi

Vy från Gediminaskullen mot floden Neris, där den Baltiska kedjan gick längs den på bilden vänstra flodbanken.
Bildtext Vy från Gediminasslottet ner mot floden Neris. Den Baltiska kedjan följde Neris södra bank (på bilden den vänstra sidan av floden) i en kilometer innan den vände över floden.
Bild: Gustaf Antell

År 1989 visste ingen hur Moskva skulle reagera på en sådan här manifestation. Men den Sjungande revolutionen hade pågått i ett par år utan att Sovjetunionens president Michail Gorbatjov hade agerat.

Gitana Keršienė: Jag var inte rädd, jag är en modig kvinna

- Jag berättade inte åt nästan någon att jag tänkte delta. Jag var kommunistpartiets sekreterare i min hemstad, så jag var lite rädd.

Laimutis Vaitonis, som deltog i den Baltiska kedjan, står vid startpunkten vid Gediminasslottets torn i Vilnius.
Bildtext Laimutis Vaitonis var inte rädd när han väl var på plats i kedjan.
Bild: Gustaf Antell

Den Sjungande revolutionen var de fredliga massprotesterna i Baltikum från år 1987 till 1991 som ledde till Estlands, Lettlands och Litauens frigörelse.

Dalia Urbanavičienė leder 30-årsjubileet: Det handlar om frihet

Tro alltid på det du gör och lita på det ditt hjärta säger. Var modig.

På sin tid var den Baltiska kedjan med mellan en och två miljoner deltagare historiens längsta människokedja. Den finns i dag dokumenterad på Unescos lista över världsminnen.

- Tro alltid på det du gör och lita på ditt hjärta, säger Vaitonis. Var modig och glöm aldrig att enigheten är den starkaste kraften. Vi höll samman då och därför har vi det vi har i dag.

Historikern Kaarel Piirimäe: Idén till den Baltiska kedjan var Savisaars

- Jag var tio år gammal då och jag var på brottningsläger i Tartu hela månaden. Därför deltog jag inte i den Baltiska kedjan, men resten av familjen gjorde det.

Vems idé var kedjan?

- Det var Edgar Savisaars idé. Han var ett geni på att ordna massevenemang.

- Han ledde den estniska Folkfronten och i mitten av juli 1989 föreslog Savisaar åt de lettiska och den litauiska systerorganisationerna att de skulle ordna en människokedja genom Baltikum den 23 augusti, det vill säga på 50-årsdagen av Molotov-Ribbentropp-pakten.

Hur kan det komma sig att Kreml inte förstod hur allvarliga de baltiska delrepublikernas självständighetssträvanden var?

- Estlands kommunistiska parti leddes då av Vaino Väljas. Det var hans uppgift att förklara för Sovjetunionens president Michail Gorbatjov vad som var på gång.

- Väljas lyckades få händelserna i Baltikum att se ut som om de var mindre radikala än de egentligen var. Gorbatjov hade ju sin egen plan på hur Sovjetunionen skulle öppnas upp och bli friare.

- Gorbatjov trodde att de baltiska länderna skulle stanna inom unionen och hjälpa till att reformera Sovjet.

Diskussion om artikeln