Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Jan Guillou hittade sin försvunna pappa – i Finland

Från 2019
Jan Guillou.
Bildtext Författaren Jan Guillou besöker gärna Finland.
Bild: Parad Media.

När den svenska succéförfattaren Jan Guillou är i Finland brukar han passa på att äta middag med sin 97 år gamla pappa Charles. Men så har det inte alltid varit. Pappan försvann ur familjens liv då Jan Guillou bara var en liten pojke. Det skulle ta årtionden innan slumpen förde dem samman igen i Helsingfors.

Jan Guillou växte upp utan sin far. Han var inte mer än fem år när pappan tog sitt pick och pack och for iväg från sin familj. För den lilla pojken blev pappan en mytisk figur.

– Min familj var full av sagor och lögner. Jag levde i föreställningen att min pappa var fransk greve och jobbade som diplomat i Nya Zeeland.

En tung reportageresa i Finland

I vuxen ålder befann sig journalisten och författaren Jan Guillou vid ett tillfälle på reportageresa i Helsingfors för att skriva om “den finska självcensuren”, vilket han kallar för det fysiskt tyngsta uppdrag han haft. Att det blev tungt berodde på att han träffade så många finska journalister.

– Vad gör finska journalister då de träffar en “hurri” som jag? Ja, ni vet, då ska jag supas under bordet. Det blev en mycket hård arbetsvecka.

När veckan var över satt Jan Guillou på Pressklubben på Hotell Marski med några finlandssvenska kolleger, då en av dem berättade att det lustigt nog fanns en rikssvensk sportjournalist på Hufvudstadsbladet vid namn Guillou.

Fick sitt livs chock

Jan Guillou lägger handen över ögonen för att visa hur chockad han blev när han insåg att personen de talade om var hans far.

– Mina kolleger såg ju naturligtvis på mig att jag blev väldigt tagen, så en av dem tog fram en telefonkatalog som fanns på den tiden, bläddrade fram till Charles Guillou och sa “Vi ringer, för satan!”.

Eftersom klockan var halv tre på natten så hade det varit olämpligt att ringa vid den tidpunkten. Men tidigt följande morgon ringde Jan Guillou upp sin far, och de stämde möte utanför Hotell Hesperia.

“Fjortontusen missförstånd”

Jan Guillou kommer aldrig att glömma dagen han återsåg sin far.

– Jag såg honom bakifrån på trettio meters avstånd, och jag visste omedelbart att det var min far. Jag bara visste att det var han och gick fram och klappade honom på axeln.

Det blev en kort träff. På tjugo minuter hann de dricka varsin kopp kaffe och klara upp “fjortontusen missförstånd”.

Tjocka släkten Guillou bor kvar i Finland

Det blev startskottet till en lång och varm relation. Jan Guillou berättar om sin finländska familj i ett öppenhjärtigt samtal i säsongens första avsnitt av TV-programmet Efter Nio. När intervjun är slut och kamerorna har stängts av hoppar han och hustrun Ann-Marie Skarp i en taxi till brodern Rolle som bor i Esbo. Där ska de äta middag med tjocka släkten.

– Det är pappa Charles, bror Rolle med hustru Mai, syster Yvonne och bror Michel. I Sverige är vi bara fem personen som heter Guillou, men här i Finland finns det mångdubbelt fler. Min far har verkligen lyckats reproducera sig.

Se hela intervjun med Jan Guillou i Efter Nio, måndagen den 26 augusti klockan 21, samt på Arenan. Säsongsstart!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln