Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

May Wikström i tidningsintervju om uppsägningen från Kyrkpressen: “Det var inte ekonomiska orsaker, inte ett annat jobb och inte att jag var sjuk”

Från 2019
Uppdaterad 22.08.2019 15:08.
Tre nummer av Kyrkpressen ligger på ett bord brevid en vas med blommor.
Bildtext Fontana Media, som ger ut Kyrkpressen, meddelade i april att Wikström lämnar sitt uppdrag.
Bild: Yle/ Eva Brunell

I april fick May Wikström sparken från Kyrkpressen. Ingen har i offentligheten berättat varför. Efter månader av tystnad kommenterar hon nu själv händelserna i tidningen Journalisten.

Efter att Wikström fick lämna Kyrkpressen förklarade utgivaren Fontana Medias styrelseordförande Hans Boije till SPT att beslutet hade att göra med tuffa ekonomiska utmaningar.

De tuffa omständigheterna ledde enligt honom till påfrestningar inom organisationen och konflikter på redaktionen. På grund av det här ansågs det bäst att Wikström lämnade tidningen.

I små sammanhang blir det säkert lätt så att många av de konflikter som uppstår koncentreras till en och samma person

― May Wikström, f.d. chefredaktör för Kyrkpressen och vd för Fontana Media

Nu kommenterar Wikström själv händelserna i en intervju för Journalisten.

– I små sammanhang blir det säkert lätt så att många av de konflikter som uppstår koncentreras till en och samma person. Och nu var jag den personen, säger hon.

May Wikström
Bildtext May Wikström blev Kyrkpressens chefredaktör 2010.

Wikström förklarar inte närmare vad konflikterna handlade om eller den exakta orsaken till att hon var tvungen att lämna sitt uppdrag.

– Det har förekommit olika spekulationer om vad som egentligen hände. Jag kan säga att det var inte ekonomiska orsaker, det var inte för att jag fått ett annat toppjobb och det var inte för att jag var allvarligt sjuk som det här hände, berättar hon.

Enligt Wikström kom beslutet om uppsägningen som en överraskning. Hon förklarar att hon under sin tid som chefredaktör för Kyrkpressen och vd för Fontana Media var tvungen att driva igenom flera förändringar, men att de alltid gjordes i samförstånd med styrelsen.

Wikström valdes till Kyrkpressens chefredaktör 2010 och till vd för Fontana Media 2013. Kyrkpressen har ännu inte tillsatt någon ny chefredaktör.

Diskussion om artikeln