Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärministerns krigstida handlingar spökar - Kosovo utlyser nyval

Från 2019
Kosovos före detta premiärminister Ramush Haradinaj.

Det blir nyval i Kosovo. Landets parlamentsledamöter har röstat för att upplösa parlamentet. Det leder till att president Hashim Thaçi måste utlysa nyval som ska hållas inom loppet av 45 dagar.

Av landets 120 parlamentsledamöter var det 89 som röstade för nyvalet.

Opinionsmätningar tyder på att inte ett enda parti kommer att få tillräckligt mycket stöd för att bilda regering ensam. Efter valet väntas svåra regeringsförhandlingar.

Omröstningen ägde rum i juli efter att landets premiärminister Ramush Haradinaj avgick innan han kallades till förhör vid en specialdomstol i Haag angående sin roll i Kosovokriget.

Haradinaj var tidigare kommendör för den albanska rebellgruppen UCK under kriget i Serbien 1998-99. I Kosovo ser många på honom som en krigshjälte medan Serbien i sin tur anklagar honom för krigsbrott.

Haradinaj förnekar att han gjort sig skyldig till krigsbrott och har redan friats från åtal två gånger. Han har också uppgett att han kommer att återvända till politiken om han frias från de nya åtalen.

Kosovo är fortfarande osams med Serbien som vägrar godkänna provinsens självständighetsdeklaration från 2008. Många västländer godkänner Kosovos självständighet, men Kina och Ryssland gör inte det. Det här hindrar Kosovo från att bli medlem i FN.

Nyvalet i Kosovo kommer leda till att förhandlingarna skjuts upp. Det tog flera månader för Kosovo att bilda regeringen efter parlamentsvalet 2017.

Källor: Reuters, AFP