Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

American Factory - en dokumentär om kulturskillnader och en förändrad syn på arbete är den första film paret Obama lyfter fram genom sitt produktionsbolag

Från 2019
Närbild på en glasarbetare på Fuyao-fabriken, personen håller i ett stort glasfönster till en bil.
Bildtext Hur ser vi på arbete i en global värld?
Bild: © Netflix / Everett Collection / All Over Press

American Factory är en fascinerande Netflixdokumentär om en amerikansk fabrik styrd av kineser och skildrar kulturskillnader, fackföreningar och synen på arbete.

2014 köpte det kinesiska bolaget Fuyao den gamla General Motors-fabriken i Dayton, Ohio för att börja tillverka bilglas.

I Dayton var folk entusiastiska. Efter att GM lade ner biltillverkningen 2008 hade arbetslösheten varit hög och folk smått desperata att hitta ett jobb.

Regissörsparet Julia Reichert och Steven Bognar som bor i närheten av fabriken såg också en chans att nu göra en uppföljare till deras Oscarsnominerade kortfilm The last truck som skildrade vad som hände i Dayton då GM-fabriken lades ner.

Regissörerna Julia Reichert och Steven Bognar bakom en kamera.
Bildtext Julia Reichert och Steven Bognar
Bild: © Netflix / Everett Collection /All Over Press

Stolthet och fördomar

American Factory skildrar den genuina glädje och stolthet som många av arbetarna känner då de igen har ett jobb att gå till. Visserligen tjänar de betydligt mindre än de gjorde tidigare, men de har ett jobb.

Den kinesiska ledningen med ordförande Cao Dewang är ett enda stort leende. De hämtar in en massa kinesiska arbetare som lär upp de amerikanska kollegerna om hur produktionen går till.

I början är det rörande positivt och charmigt. Amerikanerna tar med sig sina kinesiska medarbetare på fisketur och bjuder hem dem över Thanksgiving.

Wong He, Kenny Taylor och Jarred Gibson i Fuyao-fabriken i Dayton, Ohio.
Bildtext Wong He, Kenny Taylor och Jarred Gibson i Fuyao-fabriken i Dayton, Ohio.
Bild: © Netflix / Everett Collection / All Over Press

Men kulturkrockar är förstås oundvikliga.

Amerikanerna är långsamma och klumpiga, tycker kineserna. Och amerikanerna har svårt att förstå varför högsta chefen blandar sig i detaljer som var en brandvarnare ska vara eller åt vilket håll en dörr är byggd.

När kineserna sedan kräver ökad produktivitet och effektivitet börjar det gnissla ordentligt.

Synen på lojalitet gentemot arbetsgivaren är annorlunda, liksom synen på övertid och säker arbetsmiljö.

När amerikanerna sedan nämner ordet fackförening är konflikten ett faktum. Bolaget hämtar in dyra konsulter specialiserade på att få människor att undvika fackföreningar.

Olika chefer på bilglasfabriken Fuyao klipper av ett band då fabriken invigs i Dayton Ohio..
Bildtext Under invigningen av Fuyao-fabriken är det ännu glada miner. I mitten ses högsta chefen Cao Dewang.
Bild: © Netflix / Everett Collec​tion / All Over Press

Den amerikanska drömmen

Trots att temat i dokumentären påminner om en Michael Moore-dokumentär är Reichert och Bognars sätt att närma sig det hela mer lågmält. De låter istället människor med väldigt olika åsikter komma till tals.

Resultatet är en gripande och välgjord berättelse om hur olika vi människor ser på arbete. Och hur snabbt arbete förändras i en global värld.

Att dokumentären heter just American Factory är förstås ironiskt. Och ställer frågan om vad som egentligen är “American” i fabriken. (På svenska heter dokumentären Made in USA - En fabrik i Ohio.)

Att förstå världen via berättelser

I en kort intervju på Netflix berättar Michelle och Barack Obama varför de, i samarbete med Netflix, valt att lyfta fram just American Factory inom sitt produktionsbolag Higher Ground.

Michelle Obama har alltid haft höga popularitetssiffror medan stödet för Barack Obama har stigit stadigt under det senaste året.
Bildtext Barack och Michelle Obama.
Bild: EPA/Olivier Douliery

Vi vill föra fram bra berättelser som berör, säger Barack Obama. Berättelser som skildrar hur folk lever, de kulturkrockar som uppstår men också det som förenar oss människor.

– En bra berättelse kan få oss att för en stund lämna det egna jaget och kunna uppleva och förstå någon annan persons värld.

Michelle Obama nämner också att det fina med American Factory är att den låter folk berätta sin egen historia, den förmedlar inget bestämt perspektiv, utan låter olika åsikter komma fram.

American Factory är inte en dokumentär som paret Obama själva producerat. Filmen visades på Sundance-festivalen tidigare i år och väckte där Obamas intresse.

Men att de nu valt att lyfta fram den här filmen i samarbete med Netflix ger förstås filmen publicitet och visar också vilken typ av filmer Obamas är intresserade av.

I våras meddelade Obamas att Higher Ground bland annat kommer att producera en film om Fredrick Douglass (en författare, aktivist och förkämpe för avskaffandet av slaveriet på 1800-talet), en dramaserie om modevärlden i New York efter andra världskriget och en serie för barn om hälsosam mat.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln