Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I Hangö kan du fotografera dig med Mannerheim eller vid Finlands äldsta vattentorn som förstördes i kriget - Hangös historia väcks till liv via en ny mobilapp

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 15:57.
Två män står bredvid varandra och fotograferas med hjälp av en mobilplatta. De befinner sig i en miljö med förstärkt verklighet.
Bildtext Företagarna Ilkka Rautio och Jacob Roos fotograferas via appen i badhusparken i Hangö. I verkligheten står de vid en grön gräsmatta, men via applikationen kommer en kopia av det tidigare badhuset med i bilden bredvid männen.
Bild: Petra Thilman \ Yle

Ett två man starkt Hangöföretag har utvecklat en ny applikation för mobiltelefonen som med hjälp av förstärkt verklighet ska föra människorna närmare lokalhistorian.

I praktiken går det till så att man genom att ladda ner applikationen, som kostar fem euro, får tillgång till information om tio olika historiska platser och personer i Hangö.

En tecknad man står på en mörk gata.
Bildtext Smörkejsaren Borgströms historia berättas också i appen.
Bild: Harha XR

Berättelserna och informationen om de olika platserna kan man ta del av var som helst, men för att kunna se historiska personer och byggnader i rätt miljö måste man röra sig till fots från ställe till ställe i Hangö.

I till exempel badhusparken vid Casino kan man via appen se var det gamla badhuset i slutet på 1800-talet låg i parken.

Man kan också fotografera eller filma sig själv, eller sina reskamrater, i den historiska miljön.

- Folk kom långa vägar till Hangö för att bada i radioaktivt vatten, berättar Ilkka Rautio som är en av krafterna bakom appen.

I appen berättas badhusets historia via baderskan Edlas ögon. Vid varje sevärdhet finns en berättelse på ungefär tio minuter besökaren kan lyssna på via appen.

I Hangö byggdes i tiderna landets första vattentorn och det återuppstår nu via appen.

En pojke står bredvid ett vattentorn som är animerat med hjälp av AR-teknik. Alltså förstärkt verklighet.
Bildtext Vattentornet bygdes år 1910 och förstördes år 1941.
Bild: Harha XR

Marskalk Carl Gustaf Mannerheims tid i Hangö och hans vistelse vid Fyra vindarnas hus skildras också.

- Vi får veta mera om honom hurudan han var som person och hurdan han var till sitt sätt. Hur han uppfattades bland Hangöborna. Vad han gjorde här, säger Jacob Roos som är den andra halvan av det lokala Hangöföretaget.

- Många känner honom som generalen i militäruniform, men här har vi avbildat honom mer såsom han var i Hangö i halmhatt och ridande på en häst. Han tar det ganska lugnt och är inte den statsman som den allmänna bilden av honom har varit hittills.

Gamla bilder av människor.
Bild: Harha XR

Roos berättar också att bland de tio olika platserna och berättelserna finns operasångaren Helge Lindberg, som gjorde en lysande internationell karriär.

- Han var en superstjärna på sin tid. Han kunde sjunga på tolv språk.

Men Hangöborna fick se en lite annan sida av honom.

- Han var mycket excentrisk. Han kunde gå på sin holme här utanför iklädd ett bälte sjungandes för Hangöborna vare sig de vill höra honom eller ej, säger Roos.

En karta över en stad och på den är röda nålar utprickade.
Bildtext En karta över de tio platserna i Hangö.
Bild: Harha XR

Övriga personer och platser som skildras är smörkejsaren Borgström, Hangö som en del av Sovjetunionen berättat genom esten Leonid Tretts ögon, ångfartyget Express, nazisternas tid i Hangö, sir Henrik Ramsay och hans 6mR-segelbåt, kulturlivet i Hangö på 1800-talet och den gamla musikpaviljongen.

Många har deltagit

Bakom appen finns det lokala företaget Harha XR. Det är Hangöbon Ilkka Rautio och Esbobon Jacob Roos, med ett andra hem i Hangö, som i sin tur står bakom företaget.

- Men i praktiken är det många fler än bara vi två som har jobbat med projektet. Det är ungefär 30 personer som har deltagit i projektet på olika sätt. Det handlar om allt från kompositörer, violinister, skådespelare, 3D-artister till kodare, säger Rautio.

Alla 30 personer har inte jobbat på heltid med appen, men har på något sätt dragit sitt strå till stacken.

- Vi har i Australien hittat noter till musik komponerad i Hangö. Den musiken har nu spelats in och kan höras via appen, säger Rautio.

Musiken skrevs av esten Leonid Trett som år 1941 skrev sången "Unetul ööl" då han var fånge på arbetsläger i Hangö.

Två män står i en park och tittar in i kameran.
Bildtext Ilkka Rautio har bakgrund inom dokumentärfilmen. Han är chef för den kreativa verksamheten i företaget. Jacob Roos är producent och vd för företaget och har en bred bakgrund inom media. Han har jobbat med tryckta medier, filmer och animationer.
Bild: Petra Thilman \ Yle

Roos och Rautio utvecklade idén när de satt i den så kallade Lejonparken i Hangö.

Deras barn lekte i parken och de började prata med varandra. De funderade på det tidigare populära spelet Pokémon Go där man med hjälp av en app ska hitta olika figurer och samla poäng.

En smarttelefon med Pokémon GO på skärmen vid Brändö sund i Vasa
Bildtext Pokémon Go gav inspiration.
Bild: Yle/Axel Brink

Spelet fick barn att ivrigt röra på sig och gå till olika platser. Nu ville de två utveckla konceptet också för vuxna, berättar Roos.

Positivt mottagande i Hangö

Från Hangö stads sida har man inte bidragit ekonomiskt till projektet, men man är mycket positivt inställt till det, betonar både stadsdirektören Denis Strandell och turismchefen Jon Lindström.

- Det här är ju en jätteintressant innovation och jag är glad att den lanseras i Hangö. Det är en stolthet vi nog kommer att föra fram, säger Lindström.

Han säger att appen blir ett bra komplement till traditionell turism med skyltning och guidade turer.

- Jag tror det här till en början ger en wow-effekt till hela besöksnäringen och definitivt ökar nyfikenheten för Hangö.

En glad man i skägg tittar in i kameran.
Bildtext Turismchefen Jon Lindström i Hangö.
Bild: Petra Thilman \ Yle

Stadens bidrag har varit att ge företaget tillgång Hangö museums arkiv så därifrån har man fått uppgifter och bilder om historiska händelser.

- Vi har försökt samla ihop information som man inte kan få så där bara genom att googla, säger Rautio.

Lokala krafter

En av dem som har varit med och skrivit texter är tidigare museichefen Marketta Wall, som också är Hangöbo.

Museichef Marketta Wall
Bildtext Marketta Wall.
Bild: YLE/Malin Lindholm

Den finska berättarrösten står den lokala skådespelaren Mi Grönlund för.

Rautio berättar att det överlag är många Hangöbor som har deltagit i arbetet med appen.

- Det finns ett helt kollektiv av konstnärer och olika kunnande i Hangö. Egentligen är det bara bland kodarna det inte finns en Hangökoppling.

Utan de lokala guidernas kunskap och brinnande intresse för lokalhistorian skulle projektet inte ha blivit av, konstaterar Rautio också.

Hangö bra plats för att utveckla projektet

Jacob Roos säger att det fanns tre orsaker till varför han och Ilkka Rautio valde att grunda företaget just i Hangö.

För det första var Hangös historia intressant och det fanns så mycket material att ta av.

För det andra var hjälpen från staden viktig.

- Vi fick VIP-kort till biblioteket, muséet och stadsarkivet.

Den tredje orsaken var de bådas brinnande iver för staden.

- Vi tycker om den här staden och så vistas vi här så mycket.

Fondpengar

Roos och Rautio har delvis själva finansierat appen på egen risk, men man har också fått ett betydande stöd från Svenska kulturfonden.

Appen fungerar på tre språk: finska, svenska och engelska så det är ju strikt taget inte bara en svenskspråkig satsning.

Projektet är också kommersiellt, men Svenska kulturfondens ombudsman i Nyland, Matts Blomqvist, säger att orsaken till fondens stöd på 15 000 euro finns att hitta i kulturgärningen.

- Det här är en väldigt bra grej för att föra fram lokalhistoria. Vi ser det som en viktig kulturarvsfråga. Därför har vi stött det.

En glad man med skägg tittar in i kameran.
Bildtext Matts Blomqvist.
Bild: Petra Thilman \ Yle

Blomqvist understryker också att kulturfonden i regel inte stöder turismsatsningar.

- Vi stöder ju också museiverksamhet och i första hand projekt. Det här är en del av det kulturarvsarbete som också sker på svenska i Finland.

Hur det blir med eventuell finansieringen i framtiden är öppet.

- Vi såg det kanske mera som en pilot för Hangös del, sedan får vi ser hur det blir i fortsättningen, säger Blomqvist.

Nya objekt och orter

I framtiden ska appen utvecklas vidare.

- Nu har vi tio berättelser och platser i Hangö. I framtiden kan de vara mellan 20 och 30, säger Ilkka Rautio.

Tanken är också att starta upp liknande projekt på andra orter.

- Vi har funderat på Helsingfors och Stockholm, säger Rautio.

Han konstaterar också att det inte behöver handla om historiska händelser eller platser.

- Vi har tänkt på olika konstverk eller djur och natur. Man kunde till exempel ha en park där man kan se utrotningshotade växter och djur, säger Rautio.

För att klara av finansieringen för att i rask takt utveckla appen räcker det inte med bara pengarna från nedladdningarna, konstaterar Roos.

- Vi för förhandlingar, säger han.

Rubriken korrigerades 23.8.2019 klockan 10.59 från Sibelius till Mannerheim eftersom det inte är möjligt att ta en bild med Sibelius. Det berättas ändå om Sibelius i appen.

Diskussion om artikeln