Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands damer spelar i volleyboll-EM för första gången på 30 år – ställs genast mot världsettan

Från 2019
Uppdaterad 22.08.2019 18:53.
Finlands damlandslag i volleyboll.
Bildtext Finland inleder EM med tre tuffa matcher på tre dagar.
Bild: /All Over Press

Finlands volleybollsdamer inleder sin EM-turnering på fredagen. Utmaningen är genast av det tuffare slaget då världsrankingens etta Serbien står för motståndet i premiären.

Antalet lag i damernas volleyboll-EM har ökats från 16 till 24. Finlands damer tog genast vara på chansen och kvalade in för första gången sedan 1989. De flesta i Finlands nuvarande lag var inte ens födda då.

EM-värdskapet delas i år mellan Slovakien, Ungern, Polen och Turkiet. Finland spelar i grupp A i Ankara.

Målet är att ta sig vidare till åttondelsfinal, vilket betyder att Finland måste vara bland de fyra bästa i gruppen som består av sex lag: Serbien, Turkiet, Grekland, Frankrike och Bulgarien.

Intensiv inledning

Finlands spiker Piia Korhonen hoppas att laget ska kunna spela på toppnivå trots att sommarens träningslandskamper inte gick på bästa möjliga sätt.

– Vi har alla ett gemensamt mål, att vi ska klara oss i EM. Alla har motivationen som krävs. Jag tror att det kommer att bli en grym turnering, där är så många bra länder som spelar högklassig volleyboll. Förhoppningsvis kan vi också göra det, säger Korhonen till Yle Urheilu.

Finland spelar sin första match på fredagen då laget utmanar regerande världs- och Europamästaren Serbien.

– Vi har en fantastisk möjlighet att utvecklas då vi möter tuffa länder. Det är ingen vits att börja oroa sig, säger chefstränaren Tapio Kangasniemi.

Turneringens öppningsveckoslut är intensiv då Finland spelar tre matcher på lika många dagar. Serbien och Turkiet förväntas vara urstarka, men söndagens match mot Grekland måste Finland vinna för att hålla chanserna till avancemang vid liv.

Yle visar alla Finlands matcher direkt i TV2 och på Arenan.

Finlands matcher i EM

Finland – Serbien, fredag 23.8 kl. 17.00
Finland –Turkiet, lördag 24.8 kl. 19.30
Finland –Grekland, söndag 25.8 kl. 19.30
Finland –Frankrike, tisdag 27.8 kl. 17.00
Finland –Bulgarien, torsdag 29.8 kl. 17.00

Diskussion om artikeln