Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sämsta svampskörden på över 30 år – kan bli en ond cirkel, säger forskare

Från 2019
Uppdaterad 22.08.2019 18:28.
Några trattkantareller växer i en klunga bland mossa och löv, fotograferade i närbild.
Bildtext Trattkantareller kan fortfarande dyka upp under hösten.
Bild: Mostphotos

Många svampplockare har fått uppleva en bitter besvikelse den här sommaren – svamparna lyser nämligen med sin frånvaro i skogarna.

Gulnade löv pryder landskapet trots att det ännu är ett tag till hösten. I Norra Finland har rönnarna och blåbärsrisen redan börjat bli röda.

Fenomenet tyder på torka, och denna vattenbrist syns på svampmängden.

– Skogarna har varit ovanligt tomma på svamp i sommar. I slutet av juni och början av juli fanns det några kantareller, soppar och lite annat. Men juli månad var het och torr, säger Risto Jalkanen, specialforskare vid Naturresursinstitutet.

Det torra vädret är huvudorsaken till den lilla mängden svamp.

– Vädret har varit torrt och molnigt, men regnfritt. Förutsättningarna för svamp finns helt enkelt inte, säger Jalkanen.

Ovanligt knapert

Enligt Jalkanen är läget liknande på flera håll i Finland.

– Från norr till söder är rapporten densamma: inte här heller. Man får gå långt för att hitta något.

Jalkanen uppger att det sällan är så här knapert. Den senaste gången han minns att det skulle ha sett ut så här var för över 30 år sedan.

– År 1987 var det tomt på svamp i norr. 2002 och 2006 var somrarna också torra: i Södra Finland dog det tallar på klipporna, men till och med då fanns det svamp.

1987 berodde den torftiga svampskörden enligt Jalkanen på att trädens rötter tagit skada av en hård och snöfattig vinter.

Det är livsviktigt för svamparna att deras symbiotiska förhållande med träden fungerar. Svamparna tar upp kolhydrater från träden med vilka de bygger upp sina fruktkroppar – det vill säga den delen av svampen vi plockar.

Trattkantareller i närbild.
Bildtext Svamptrådar kan växa djupt under jorden.
Bild: Lehtikuva

– Om det inte finns nog med vatten kommer inte kolhydraterna. Träden behöver allt vatten själva, säger Jalkanen.

Enligt Jalkanen hjälper inte kortvariga störtregn heller.

– Vatten sugs inte upp i jorden så enkelt, det rinner bara bort. Vattnet efter en skur avdunstar så fort solen tittar fram. Det krävs längre perioder av regn för att svampar på allvar ska börja växa fram.

Torkan kan bli en ond cirkel

Den torra sommaren fortsätter från i fjol, då en nästan helt regnfri sommar fick grundvattnet att sjunka. Enligt Jalkanen kan torkan bli en slags ond cirkel.

– Förra sommaren syns i den här sommaren, och nästa sommar kan påverkas av den här och föregående sommar. Om hösten blir torr blir grundvattnet lågt och mer svåråtkomligt. Vinterns regn- och snömängder inverkar också.

Jalkanen tror ändå inte att svamparnas mycel kommer att ta bestående skada av torkan.

– Mycel når överallt, också djupt under jorden. Där finns det alltid vatten, och mycel växer snabbt. Jag förutspår inte någon katastrof. På kort sikt kan det ändå ha en inverkan.

Hopp om svamp finns kvar

Trots av hälften av skördetiden för svamp redan gått, anser Jalkanen att man inte ännu ska ge upp hoppet. Särskilt i Södra Finland finns det fortfarande en chans för svamp.

– I september kan förhållandena redan se mer normala ut. Till exempel kan vissa riskor dyka upp om hösten. I Södra Finland går det ofta att plocka trattkantarell ända in i november. Det kan fortfarande bli en hyfsad mängd svamp, säger Jalkanen.

Om det ser tomt ut på de vanliga svampställena rekommenderar Jalkanen att försöka på platser där fukten sannolikt hålls kvar längre.

– Till exempel vid utkanten av träsk, eller platser där det växer gran snarare än tall.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Metsissä pahin sienikato yli 30 vuoteen – ja siitä voi tulla kierre, sanoo tutkija" skriven av Juulia Tillaeus.

Diskussion om artikeln