Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem döda, hundra skadade i åskväder i Tatrabergen mellan Polen och Slovakien

Från 2019
En person som skadats av det häftiga åskvädret i Tatrasbergen den 22 augusti 2019 förs bort med ambulans i staden Zakopane i Polen.
Bildtext En person som skadats i det häftiga åskvädret i Tatrasbergen den 22 augusti 2019 förs bort med ambulans i staden Zakopane i Polen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Blixtnedslag på flera olika håll i Tatrabergen i södra Polen samt i grannlandet Slovakien dödade fem personer och skadade över 100, varav många fick allvarliga skador.

Tatrabergen är populära bland friluftsentusiaster och familjer.

Ögonvittnen säger att åskvädret började plötsligt efter en dag av klart väder.

Fyra personer miste livet på den polska sidan av bergen, varav två var barn, uppger en talesperson för den polska luftambulansen enligt nyhetsbyrån AP. Slovakiska myndigheter uppger ytterligare en död på deras håll.

Blixten slog bland annat ner på berget Giewonts topp, där en grupp turister befann sig. Det 15 meter höga järnkorset på det nästan 1 900 meter höga bergets topp misstänks vara det som blixten träffade.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki uppger att över 100 ytterligare personer skadats i åskvädret.

- Ingen hade väntat sig den här stormen och från en mänsklig synpunkt var den omöjlig att förutse, sade han på torsdagen vid ett krismöte i staden Zakopane.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln