Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens första flytande kärnkraftverk startar i dag sin färd längs Norra ishavet – Ryssland hoppas på en marknad för små flyttbara kärnkraftverk

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 06:53.
Den ryska kärnkraftsdrivna båten ligger vid hamnen. Båten är väldigt kubisk till sin design och är vit med blåa och röda streck.
Bildtext Det flytande kärnkraftverket är klart för avfärd.
Bild: Rosatom

Det första intrycket av det nya kärnkraftverket Akademik Lomonosov är överraskning över att det är så litet. Inte ens hälften så stort som en av Sverigebåtarna ligger det förtöjt i Murmansk. Världens första flytande kärnkraftverk och ryska Rosatoms stolthet.

Efter högtidliga ceremonier ska det bogseras från Murmansk längs Norra ishavet till den lilla staden Pevek på Tjuktjerhalvön i nordöstra Ryssland. Resan beräknas ta ungefär tre veckor.

Under bogseringen är kraftverkets två reaktorer avstänga. Rosatom, som ansvarar för kärnkraftverket, har testat reaktorerna på full effekt under våren och uppger att de fungerar perfekt.

Det är meningen att få igång energiproduktionen på Akademik Lomonosov i slutet av 2019 eller i början av 2020. Den övervakande myndigheten Rostechnadzor har gett kraftverket en licens att verka i tio år.

Bilden tagen inne i det flytande kärnkraftverket. På bilden syns en person och en massa rör i olika våningar.
Bildtext Kärnkraftverkets motorrum.
Bild: Rosatom

Ett rätt litet kraftverk

Akademik Lomonosov är 144 meter lång och 30 meter bred. Det är i praktiken en flotte som varken har köl eller propellrar. Den kan alltså inte ta sig fram för egen maskin. Rosatom säger att bogseringen ska ske "med strama tyglar".

De två kärnreaktorerna ombord har en sammanlagd effekt på 70 megawatt elström. Det är jämförelsevis lite, till exempel har en av reaktorerna i Olkiluoto en effekt på 900 megawatt.

Akademik Lomonosov kan också producera värme. Effekten sägs vara så stor att värmen räcker till för en stad på 100 000 invånare. Så stora städer finns det inte i Norra Ryssland.

De anställda är stolta

Dmitrij Aleksejenko som är biträdande chef för kraftverket visar runt ombord. Han är uppenbart stolt över kraftverket.

- Det här är ett specialprojekt som är byggt på ett nytt sätt ända från början, säger han.

Det speciella med det här kraftverket är att det är flyttbart.

Det krävs inte väldigt lång tid för att lossa och flytta det flytande kärnkraftverket. Det är fäst med elastiska stänger i vågbrytare, dessutom är det kopplat till el- och vattenledningar.

Om det blir aktuellt att flytta kraftverket måste motsvarande anläggningar förstås byggas på den plats dit det förs.

Tre män står på däck vid landgången på en båt. En av männen bär en vit säck.
Bildtext Det är dags för proviantering inför resan längs Norra ishavet.
Bild: Kerstin Kronvall

En aning goda miljönyheter men också kritik

Det flytande kraftverket ska ersätta ett kärnkraftverk i Bilibinsk och ett kolkraftverk i Tjaunsk i Nordöstra Ryssland. Det är goda nyheter, eftersom det innebär att utsläppen av sot i det arktiska området minskar en aning.

Miljöorganisationer som Bellona och Greenpeace har kritiserat det flytande kärnkraftverket.

Bellona oroar sig bland annat för sjösäkerheten och Greenpeace har kallat det "Tjernobyl på is".

På Strålsäkerhetscentralen i Finland anser projektchef Kim Söderling att det inte finns särskilda skäl att oroa sig för just det här kärnkraftverket.

- Samma säkerhetsregler gäller som för andra kärnkraftverk, säger han.

Söderling säger också att eftersom kraftverket är litet blir riskerna också förhållandevis mindre.

Rosatom hoppas sälja motsvarande kraftverk

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom som ansvarar för såväl civil som militär kärnenergi, hoppas på en internationell marknad för den nya typen av små, flyttbara kärnkraftverk.

Rosatom berättar inte hur mycket projektet har kostat, men uppskattningsvis handlar det om cirka 400 miljoner euro.

Det tog tolv år att bygga Akademik Lomonosov, vilket inte är särskilt länge när det gäller kärnkraftsbyggen. Byggplatserna Severmasj och Baltiskij zavod finns i Sankt Petersburg.

Därifrån bogserades AkademikLomonosov våren 2018 till Murmansk. I Murmansk laddades kraftverket med kärnbränsle.