Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens president trappar upp retoriken om skogsbränderna i Amazonas

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 16:48.
En brandman framför ett eldhav under en skogsbrand i östra Bolivia.
Bildtext En brandman framför ett eldhav under en skogsbrand i östra Bolivia.
Bild: AFP / Lehtikuva

Brasiliens högernationalistiska president Jair Bolsonaro går till attack mot sin franska kollega Emmanuel Macrons Amazonasuttalande.

Bolsonaro anklagar Macron för att för att uppvisa en kolonialistisk attityd mot Brasilien.

Macron sade att de massiva bränderna i Amazonas regnskogar är en internationell kris. Han vill att G7-länderna tar upp frågan under sitt toppmöte, som inleds imorgon i franska Biarritz.

Brasilien hör inte till G7-gruppen.

Bolsonaro anklagar Macron för sensationslystnad och för att utnyttja en intern brasiliansk fråga för egen politisk vinning.

‒ Den franska presidentens förslag att G7-länderna ska diskutera läget i Amazonas, utan att länderna i regionen deltar, representerar en kolonialistisk mentalitet som inte hör hemma i detta sekel, skrev Bolsonaro på Twitter.

Kraftig ökning

I år har 75 000 skogsbränder registrerats i Brasilien. Det är en ökning på 85 procent jämfört med i fjol och den högsta siffran på sju år.

Det är tills vidare oklart hur omfattande bränderna är, men storstäder som Sao Paulo har känt av brandröken under de senaste dagarna.

Skogsbränder är vanliga under den torra perioden i Amazonas. De orsakas delvis av naturliga orsaker som blixtnedslag, men också av boskapsuppfödare och jordbrukare som röjer mark.

Avverkningen i Amazonas har ökat sedan Bolsonaro kom till makten den 1 januari i år. Bolsonaro vill upphäva skyddet för stora delar av Amazonas och anklagas för att uppmuntra till illegal avverkning.

Bolsonaro anklagade i går miljöorganisationer för att ha anlagt bränderna för att svartmåla Brasilien.

Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?

Källor: BBC, STT, Reuters

Diskussion om artikeln