Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långdansen slutade med definitivt återbud: Roman Eremenko vill inte spela för Finland i EM-kvalet

Från 2019
Roman Eremenko i en duell för sin ryska klubb Rostov.
Bildtext Roman Eremenko visar god form för sin ryska klubb Rostov men tackar nej till spel med Finlands landslag.
Bild: All Over Press

På måndag tar landslagstränaren Markku Kanerva ut truppen till Finlands kommande kvalmatcher i jakten på en efterlängtad EM-plats. Men Roman Eremenko finns inte med, trots utmärkt form. Mittfältaren vill inte ansluta sig till landslaget.

Ända sedan Roman Eremenko för ett knappt år sedan kom tillbaka från sin dopningsavstängning har förbundskapten Markku Kanerva fått svara på frågor om när den tidigare landslagsstjärnan kommer att dra på sig Finlands tröja igen.

Svaren har varit svävande och något klart besked från Eremenkos sida har inte kommit.

Men nu väljer Kanerva att i Bollförbundets egen podcast avslöja att det åtminstone inte blir någon landslagscomeback i det pågående EM-kvalet. Eremenko har tackat nej till spel med Finland i höst.

– Slutresultatet av våra diskussioner är att han inte kommer att vara med, säger Kanerva i podden Huucast.

– Han sade att han länge funderat på saken, men inte är beredd att ansluta sig till truppen. Han tycker till och med det skulle vara lite orättvist att i det här skedet komma med i laget, berättar Kanerva.

Bra säsongstart med Rostov

Eremenko har svarat för en stark säsongstart med sin nuvarande klubb Rostov som har inlett den ryska ligasäsongen bra. Laget har tätkänning i tabellen och Eremenko har fått stort ansvar.

Han skulle vara en klar förstärkning för det finländska landslaget som drömmer om EM, men att han inte vill vara med i den kommande truppen betyder att han heller inte medverkar i höstens fortsatta kval.

– Jag har principen att om man är med så går man in för fullt. Han förstod detta bra. Det här betyder ändå inte att hela landslagskarriären skulle vara över men för det här kvalets del är saken klar, förklarar Kanerva i Bollförbundets podd.

Roman Eremenko spelade senast för landslaget hösten 2016. Då åkte han fast för användning av kokain och stängdes av i två år för dopningsbrott.

Eremenko har aldrig kommenterat dopningsfallet själv och en återgång till landslaget skulle tvinga honom att svara på frågor om ärendet från de finländska medierna.

Vem som finns i truppen avslöjar Kanerva på måndag. Finland möter Grekland i en nyckelmatch i EM-kvalet i Tammerfors torsdag den 5 september och spelar på söndag samma vecka hemma mot Italien.

Diskussion om artikeln